Грецькі політики перенесли обговорення угоди з кредиторами на 8 лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецькі політики перенесли обговорення угоди з кредиторами на 8 лютого

Казна та Політика
332
Зустріч лідерів політичних партій Греції, на якій мало відбутися обговорення угоди з міжнародними кредиторами, перенесена на 8 лютого, повідомляє Reuters.
Представник однієї з партій Греції, який побажав зберегти анонімність, повідомив, що зустріч перенесена, оскільки учасників не було можливості ознайомитися з текстом угоди.
Відзначимо, грецька влада повинна була ще в неділю дати відповідь щодо умов, запропонованих "трійкою" міжнародних кредиторів - Міжнародним валютним фондом (МВФ), Європейським центральним банком (ЄЦБ) і Євросоюзом (ЄС) - в рамках другої програми екстреної допомоги Афінам. Проте грецькі чиновники заявили, що правляча коаліція має домовитися з міжнародними кредиторами про проведення подальших реформ в обмін на нові кредити до наступної зустрічі Єврогрупи, яка, ймовірно, відбудеться на цьому тижні.
Раніше, у вівторок, 7 лютого ц.р., міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос підтвердив важливість укладення нового кредитного договору з трійкою кредиторів. При цьому Венізелос після зустрічі з представниками трійки підкреслив, що переговори були непростими. "Переговори, присвячені новій програмі кредитування, все ще тривають. При цьому отримання коштів, життєво необхідних Греції, пов'язане з витратами і стражданнями для народу, який повинен піти на великі жертви, щоб країна залишилася в єврозоні, заручилася кредитною лінією і реалізувала програму PSI" , - заявив
Венізелос, який закликав грецькі партії відкинути розбіжності і проявити одностайність для досягнення спільної мети. Таким чином міністр натякнув на партію "Нова демократія", що входить в грецьку коаліцію і не згідна з низкою реформ. "Ми не володіємо силою Геракла, який поодинці зміг перемогти Лернейскую гідру. Тому для перемоги над кризою нам необхідна єдність", - вважає Венізелос.
Варто зазначити, що політика реформ піддається жорсткій критиці громадян Греції та профспілкових організацій. "Заходи жорсткої економії перетворюють робітників у паріїв, пенсіонерів - на жебраків, а молодь вони позбавляють надії на майбутнє. Така політика вже вивела греків за межу бідності і повинна бути негайно припинена", - йдеться в заяві найбільшої профспілки держслужбовців Греції.
Напередодні влада оголосила, що готова виконати вимогу кредиторів і розпочати масові скорочення в державному секторі. Так, в 2012 р. планується скоротити 15 тис. держслужбовців, а до 2015 р. - 150 тис. працівників держсектора. Таким чином уряд прийняв рішення позбавити держслужбовців недоторканності і почати реорганізацію сектора.
Нагадаємо, в жовтні 2011 р. Євросоюз схвалив другу за півтора року програму фінансової допомоги Греції об'ємом 130 млрд євро, що передбачає також скорочення грецького боргу за облігаціями, що належать приватному сектору (банки, страхові компанії, пенсійні фонди тощо). Проте ні переговори Греції і приватних кредиторів за параметрами реструктуризації бондів, ні узгодження умов нових кредитів від ЄС і МВФ ще не завершені. Між тим раніше джерела в Євросоюзі повідомили, що обсяг нової програми може бути збільшений до 145 млрд євро, щоб допомогти в рекапіталізації грецьких банків, які також повинні будуть обмінювати держоблігації країни з втратою вартості.
Якщо Греція не отримає нові кредити, вона не зможе розплатитися за облігаціями на 14,5 млрд євро, термін погашення яких настає в березні 2012 р. У цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас