В очікуванні Євро-2012 українці скуповують квартири оптом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В очікуванні Євро-2012 українці скуповують квартири оптом

Нерухомість
12396
Напередодні Євро-2012 не даремно так довго говорили про дефіцит готелів в Україні. Ті, хто мав у своєму розпорядженні вільні кошти, поспішили перекваліфікуватися на готельєрів в надії, як мінімум, частину вкладень відбити на рекордних тарифах, за якими прогнозується здавати ліжко-місця фанам.
У містах, які готуються приймати футбольний чемпіонат, відзначається підвищений попит на квартири в центрі, причому, скуповують їх як поштучно, так і цілими під'їздами. В результаті, поки менш ліквідне житло продовжує дешевшати, "футбольні" апартаменти стрімко зростають в ціні.
Прибуткові метри
Ріелтори радісно констатують: попит на квартири в центрі Києва, Львова, Донецька та Харкова протягом минулого року зріс, щонайменше, на третину. І з початку цього року, незважаючи на загальне сезонне затишшя на ринку нерухомості, дана тенденція тільки зміцнюється. Причина ажіотажу проста: українці розраховують добре заробити на здачі житлоплощі в оренду футбольним фанам.
Президент всеукраїнської молодіжної хостел-асоціації Роман Пономаренко розповідає, що йому щодня надходить по кілька дзвінків від охочих облаштувати притулок для іноземців. В основному, звертаються власники, які придбали по 3-4 квартири в центрі і готові вкласти в їх ремонт і переобладнання під потреби туристів близько 150 євро/місце. За інформацією Пономаренка, до кінця цього року тільки в Києві з'явиться ще, як мінімум, 30 хостелів, по десятку міні-готелів в житлових будинках готуються відкрити також у Львові та Харкові.
Потенційних покупців змушують проявляти активність ціни на проживання в Україні під час проведення футбольного чемпіонату, озвучені експертами. За словами Романа Пономаренка, якщо зараз ліжко-місце в хостелі коштує близько 15 євро з людини на добу, то до Євро тариф підскочить до 100 євро. І, враховуючи дефіцит готельних місць в нашій країні, пустувати житло економ-класу навряд чи буде.
Куплю під'їзд. Дорого
Провідний спеціаліст відділу маркетингу компанії SV Development Сергій Костецький розповідає, що в столиці тільки за останній час було проведено близько 15 угод з купівлі одним власником відразу кількох квартир на Андріївському узвозі, вул. Жилянській, Саксаганського, Інститутській. Майбутні власники вклали в нерухомість по $3-4 млн.
Його львівські колеги розповідають, що у них особливим попитом користуються 3-4 кімнатні квартири в історичному центрі міста, зокрема, в районі площі Ринок. У Харкові спостерігається ажіотажний попит на житло на вул. Сумській та прилеглих районах. У Донецьку - на вул. Артема.
Квартири купують, розраховуючи під час чемпіонату здавати їх по 150-200 євро за добу (нинішня ціна - 50-100 євро, залежно від рівня квартири).
Вловивши тенденцію підвищення попиту, власники ліквідної нерухомості почали піднімати ціни. За останній рік квартири економ-класу в центрі більшості міст, які, як правило, і купують під хостели, подорожчали, як мінімум, на 10%. Наприклад, в Києві, де на початку минулого року квартири без ремонту в центрі виставлялися по $2-2,5 тис./кв.м, зараз за них хочуть вже $2,2-2,8 тис. У Львові ціни виросли з $1,7 тис./кв.м до $1,9 тис., в Донецьку - з $1,8-2 тис. - до $2,2 тис., у Харкові - з $1,5 тис. до $1,7 тис./кв. м.
Приміром, у Львові, де традиційно великий наплив туристів і не так багато житла, що здається в оренду, вилучення з обігу декількох десятків квартир, які нові власники закрили на ремонт, вже призвело і до підвищення на 10-15% орендних ставок. І тенденція подорожчання житла в центрі міст, що приймають Євро, в цьому році тільки зміцниться, - прогнозують експерти. За їхніми оцінками, квартири зростуть у ціні ще, як мінімум, на 5-7%.
Без знижки не пропонувати
Тим часом житло, на якому немає шансів заробити, як і раніше, простоює і дешевшає. За даними представника Української торгової гільдії Євгена Рідоша, протягом 2011 р. квартири на вторинному ринку в Києві впали в ціні, в середньому, на 3,4%. Якщо в 2009 р. вартість квадратного метра становила $2,1 тис., то в 2010 р. - уже $2,04 тис., а в минулому сезоні ціна знизилася до $1,9 тис.
Шанси швидко знайти клієнта зараз є хіба що у продавців дешевих квартир, на частку яких, за даними SV Development, в минулому році припала максимальна кількість угод - до 70% від їх загальної кількості. "Убиті" квартири на Борщагівці, Троєщині, Виноградарі за останній рік навіть виросли в ціні на 10-12%. Приміром, якщо в 2010 р. однокімнатна хрущовка на околиці столиці коштувала від $30 тис., то в минулому році - $40 тис., а в цьому сезоні нижня планка підніметься до $50 тис., - прогнозує Сергій Костецький.
Але це, мабуть, єдина хороша новина для власників квадратних метрів. Квартири в більш високій ціновій категорії продаються місяцями, навіть незважаючи на те, що власники готові скидати до 10% від заявленої вартості. Приміром, за даними УТГ, житло бізнес-класу в 2011 р. подешевшало на 1,7%. Елітні апартаменти, хоча і виставляються за незмінно високими розцінками (від $3 тис./кв. м), на момент проведення операції падають у ціні ще більш істотно - до 7-12%.
Варто відзначити, що продавці вторинки пішли назад під тиском забудовників, які в 2011 р. помітно активізувалися і, щоб розпродати квартири, пропонують не тільки привабливі ціни (від $950/кв. м), а й безвідсоткові позики. Так що, за прогнозами Сергія Костецького, цього року загальна тенденція здешевлення нерухомості в Україні збережеться.
Тетяна Гармаш
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас