Боязнь висоти: на скільки і коли впаде гривня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боязнь висоти: на скільки і коли впаде гривня?

Валюта
9246
Субота. Банк. Черга в касу. Кожен другий купує долари. Літня пенсіонерка, оплативши в касі за комунальні послуги, простягає кілька акуратно розправлених 100 - гривневих купюр касиру і просить обміняти їх на 50 доларів. "Все дорожчає, а значить, і долар подорожчає", - резюмує вона й ховає зелену купюру в великий потертий гаманець. Для неї це велика сума. Майже третя частина пенсії. І її вона воліє зберігати в іноземній валюті.
Очікування українців щодо курсу гривні дійсно досить песимістичні. Падіння нацвалюти очікують не тільки пересічні громадяни, а й бізнесмени, і провідні фінансові аналітики. Випромінює оптимізм лише глава Нацбанку Сергій Арбузов, запевняючи, що в поточному році курс буде на рівні 8 гривень за долар. Чи можна йому вірити, розбирався "Главред".
Економна економіка
Оптимізм аналітиків відносно економіки України цього року помітно зменшився. У Міжнародному фонді Блейзера очікують уповільнення економічного підйому до 3,5% у зв'язку з гальмуванням економічного зростання в країнах-основних торговельних партнерах.
Темпи зростання ВВП почнуть поступово сповільнюватися в зв'язку і з проблемами в промисловості, роздрібній торгівлі і транспортному секторі. Найбільший негативний потенціал в експертів закладений в оцінці зовнішньої торгівлі: складні економічні процеси в країнах Євросоюзу аж ніяк не на користь нашій країні. Зазнає проблем і аграрний сектор, який зумів закінчити минулий рік з досить непоганими показниками - зібраний урожай на рівні 55 млн тонн зернових. В цьому році аграріїв чекають збитки у зв'язку з несприятливими для озимих погодними умовами.
До негативних факторів можна додати політичну невизначеність, пов'язану з парламентськими виборами. Адже українська валюта залишається залежною від політичної ситуації в країні. А також від того, де Національний банк буде черпати кошти на поповнення валютних резервів, які від місяця до місяця "худнуть": за вересень - на 3,3 млрд доларів, за жовтень - на 0,8 млрд доларів, за листопад - на 1,8 млрд доларів.
Додасть цього року проблем економіці дорогий російський газ і переговори з МВФ, що зайшли в глухий кут, про виділення чергової порції фінансової допомоги. Крім того, цього року Україну чекають виплати за кредитами та облігаціями в обсязі 4,5 мільярда доларів, що чинитиме тиск на бюджет країни і теж підвищить навантаження на економіку країни.
З позитивних очікувань - Євро 2012. В НБУ очікують з початком чемпіонату різкого припливу валюти. Однак великих потоків по цій статті навряд чи варто чекати. Так що вже восени 2012 року українці знову будуть піддані девальваційним настроям.
Національні очікування
Така ситуація в економіці країни не може не позначитися на курсі національної валюти. У тому, що вона впаде, вже, мабуть, не сумнівається практично ніхто. Питання лише, коли і наскільки? Тут думки експертів сильно розходяться. Так, наприклад, Ерік Найман, фінансовий експерт і незалежний радник Fibo Group прогнозує середньорічний курс на рівні 8,5 гривні за долар. Оптимістичний прогноз, на його думку, 8,2 грн. за долар, а песимістичний - 8,8 гривні до кінця 2012 року. У Міжнародному фонді Блейзера очікують падіння курсу до 8,5 гривень за долар. Але це за умови отримання Україною траншу від МВФ.
При цьому більшість аналітиків вважає, що уряд спробує тримати курс стабільним аж до виборів. "Курс буде максимально тримати. В умовах високих цін на газ це буде єдиним виходом. Якщо хоча б трохи девальвувати гривню, то доведеться ще більше підвищувати вартість послуг ЖКГ, а цього перед виборами не варто робити. А от чи втримають, не знає ніхто", - упевнений Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.
Досить одностайні аналітики щодо курсу євро. На думку більшості опитаних "Главредом" експертів, криза євровалюти не буде глибокою: найпесимістичніший сценарій, що наприкінці 2012-го за євро даватимуть 1,20 долара. "Поточний рік може стати роком ренесансу долара США, від якого навряд чи варто чекати обвалу раніше січня-березня 2013 року. А от євро всерйоз націлилося на 1,20-1,25. Однак величезний обсяг коротких позицій по євро може зіграти злий жарт із продавцями, і його ціни можуть також швидко відскочити до 1,4, але вже, радше, після березня", - говорить Ерік Найман. Іншими словами, продавати євро експерти теж поки не радять.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас