США ввели чергові санкції проти центробанку Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США ввели чергові санкції проти центробанку Ірану

Казна та Політика
462
Президент США Барак Обама розпорядився про введення нових санкцій проти Ірану, спрямованих, зокрема, проти центробанку Ісламської Республіки, передає Associated Press.
У листі конгресу глава Білого дому заявив, що введення додаткових санкцій виправдано через "шахрайську практику центробанку Ірану та інших банків країни", зокрема, приховування транзакцій, що вказують на діяльність, заборонену санкціями США і ЄС, що становить "неприйнятний ризик" для міжнародної фінансової системи.
Згідно з розпорядженням Обами, всі іранські держактиви на території США, в тому числі ті, що належать центробанку, будуть заблоковані. Запропоновані заходи доповнять висунутий американським Президентом 1 січня 2012 р. оборонний законопроект, низка пунктів якого спрямовані проти банківської системи Ірану.
Згідно із законодавством, США припиняють усі операції з фінансовими інститутами та компаніями, які так чи інакше співпрацюють з центробанком Ірану. Для цього президент наказав, щоб всі іноземні компанії, чиї акції торгуються на американських біржах, представили в Комісію з цінних паперів та бірж США документи, що вказують на відсутність або наявність контактів з іранськими компаніями.
Як повідомлялося в кінці січня ц.р., парламентарії Ірану заявили про намір накласти заборону на всі види експорту нафти до країн ЄС, яка триватиме від 5 до 15 років, у відповідь на санкції з боку Європи.
Нагадаємо, 23 січня ц.р. Євросоюз схвалив новий пакет санкцій відносно Ірану, покликаних скоротити джерела фінансування ядерної програми Ісламської Республіки. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також фінансові та страхові операції, що їх стосуються. Крім того, заборона накладена на експорт до Ірану нафтохімічного устаткування, на передачу відповідних технологій, на інвестиції в іранські компанії нафтового сектора і на створення спільних підприємств. Відповідно до вжитих обмежувальних заходів, до 1 липня 2012 р. від санкцій звільняються сторони чинних угод з Іраном.
США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить виключно мирний характер і направлена на забезпечення країни електроенергією.
Раніше, 21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення відносно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного та фінансового секторів іранської економіки.
У свою чергу, влада Франції запропонувала ввести нові "безпрецедентні" санкції, в тому числі заморозити активи Центрального банку Ірану, а також призупинити закупівлю іранської нафти.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас