"Газпром": Попит на російський газ в перший тиждень лютого збільшився на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром": Попит на російський газ в перший тиждень лютого збільшився на 25%

Енергетика
212
Попит на російський газ в перший тиждень лютого збільшився на 25% понад уже існуючий, в останній тиждень грудня зростання також склало 25%.
Про це в інтерв'ю телеканалу Russia Today повідомив заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв, коментуючи ситуацію з нестачею газу в Європі.
"Насправді ми вже знаходимося на рівні, що перевищує стандартний очікуваний на 50%, і останній тиждень виявився для нас найважчим - температура впала до мінус 20 градусів, що на 15 градусів нижче від статистичної норми і в Європі, і в Росії, а в деяких областях і того нижче", - зазначив Медведєв.
При цьому він заявив, що скорочення обсягу поставок газу в Європу неможливо в принципі. "Перше, що необхідно розуміти всім, це те, що ніяких скорочень постачань російського газу "Газпромом" не було. Це неможливо в принципі, і ми ніколи не скорочували обсяг поставок", - сказав він. При цьому Медведєв зазначив, що існує умова про те, що обсяг непоставки не може перевищувати 10% від заявленого обсягу газу. "І дуже легко порахувати, що якщо ми, наприклад, не поставляємо клієнту 10% від заявленого обсягу, обсяг фінансових наслідків при цьому становить всього 1% від контрактного обсягу", - підкреслив він.
За його словами, до "Газпрому" надходить велика кількість запитів і заявок на щоденні поставки. В умовах сьогоднішніх морозів у концерну була поки тільки "пара випадків" надходження запитів на щоденне постачання газу, що перевищує контрактні зобов'язання.
Медведєв заявив, що "Газпром" готовий і до більш холодних зим і зможе задовольнити і внутрішній, і європейський попит. Однак монополії можуть перешкодити деякі регулятивні заходи. Також, за його словами, сьогодні середня ціна на газ на спотовому ринку перевищувала середню ціну за довгостроковими контрактами "Газпрому". "Ця ціна буде зростати, але в той же час газу на цьому ринку немає. Його немає ні в Baumgarten, ні в PEG, його мало залишилося і в NBP. Цим пояснюється попит на наші послуги", - сказав він.
Минулого тижня деякі європейські країни заявили, що зіткнулися з браком газу. 4 лютого ц.р. заступник голови правління ВАТ "Газпром" Андрій Круглов повідомив, що концерн в даний час не в змозі задовольнити заявки європейських споживачів на додаткові поставки газу понад законтрактовані обсяги. Крім того, Круглов визнав, що протягом декількох днів було невелике зменшення поставок до цих країн об'ємом до 10%, але потім поставки повернулися до обсягів, передбачених контрактами.
Офіційний представник Єврокомісії Марлен Хольцнер заявила, що ситуація з поставками природного газу з Росії до Євросоюзу покращилася за минулі вихідні (4-5 лютого), проте декілька європейських країн все ще відчувають дефіцит російського газу.
За словами Хольцнер, Болгарія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Польща та Греція знову отримують нормальні обсяги російського газу. Прокачування в Румунію, Німеччину та Італію збільшується, проте ці країни все ще недоотримують газу з РФ. Раніше сьогодні влада Італії заявила, що ситуація з газопостачанням країни досягла критичної стадії у зв'язку з рекордним споживанням газу і тривалим браком постачань з Росії.
Нагадаємо, чистий прибуток "Газпрому" за МСФЗ за 9 місяців 2011 р. виріс на 40% - до 31,03 млрд дол, в III кварталі - знизився.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас