Єврокомісар від Греції: Питання виходу країни з єврозони перейшло у площину реальної підготовки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар від Греції: Питання виходу країни з єврозони перейшло у площину реальної підготовки

Казна та Політика
485
Питання виходу Греції із зони обігу євро перейшло від умовних сценаріїв у площину реальних підготовчих заходів. Таку думку висловила єврокомісар від Греції сьогодні в інтерв'ю місцевим ЗМІ. "Тепер це не просто сценарії. Це альтернативні плани, які відкрито обговорюються", - заявила комісар ЄС з морських справ і рибальства Марія Даманакі, відповідаючи на питання грецької газети To Vima.
Даманакі, яка представляє грецьку партію PASOK, уточнила, що кращим варіантом залишається "внутрішня девальвація" - підвищення конкурентоспроможності грецьких товарів через зниження вартості робочої сили, а не повернення до знеціненої драхми. "Однак ведеться підготовка і до інших рішень", - заявила Даманакі, маючи на увазі вихід Греції з єврозони.
При цьому грецький єврокомісар підкреслила, що повернення до драхми стане для багатьох громадян країни катастрофою. Якщо при введенні єдиної валюти 1 євро обмінювали на 340 драхм, то при виході Греції з єврозони обмінний курс опуститься до 1-1,2 тис. драхм/євро, купівельна спроможність впаде в 3 рази, навела оцінки Даманакі. Крім того, у Греції, як і раніше, залишиться державна заборгованість в євро, яку буде ще важче виплачувати, підкреслила Даманакі.
У 2011 р. американський економіст Нуріель Рубіні висловив точку зору, що найбільш швидкий і найменш болісний спосіб для Греції вивести економіку з структурної кризи - покинути єврозону і девальвувати нову національну валюту. Це дозволить підняти конкурентоспроможність грецьких товарів на міжнародному ринку і при цьому уникнути тотального безробіття в країні.
Раніше сьогодні європейське статистичне агентство Eurostat опублікувало зведену квартальну статистику рівня держборгу в країнах ЄС. Урядовий борг Греції в III кварталі 2011 р. зріс до 159,1% від ВВП країни - найвищий показник по країнах Європи - в порівнянні з 154,7% ВВП в II кварталі. Рецесія економіки Греції триває вже п'ятий рік. За оцінками Міжнародного валютного фонду, в 2011 р. економіка країни скоротилася на 6%, а в 2012 р. падіння ВВП складе до 3%.
Прес-секретар Єврокомісії (ЄК) Амадеу Альтафаж заявив сьогодні, що Греція вже запізнилася з переговорами щодо нових кредитів в рамках другої програми фінансової допомоги від міжнародних кредиторів і Афінам необхідно терміново прийняти рішення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас