Угорщина хоче отримати у МВФ кредит на 15-20 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина хоче отримати у МВФ кредит на 15-20 млрд євро

Казна та Політика
420
Уряд Угорщини розраховує найближчим часом домовитися з Міжнародним валютним фондом і Євросоюзом про отримання кредиту. Передбачуваний розмір позики - від 15 млрд до 20 млрд євро. Про це заявив у вихідні статс-секретар угорського уряду Міхай Варга, передає BFM.Ru з посиланням на Reuters. Підписання такого договору може означати кінець протистояння між Угорщиною та ЄС, що розтягнувся на місяці.
Єврокомісія домагається від правлячої партії "Фідес", яка проводить в країні реформу конституції, щоб законодавство Угорщини не суперечило законам Євросоюзу. Невиконання вимог керівництва об'єднаної Європи загрожує Угорщині виключенням з ЄС. Мабуть, найбільш напружене протистояння між урядом в Будапешті і євробюрократами в Брюсселі йде навколо закону про статус Нацбанку країни, який за кілька днів до Нового року затвердив національний парламент. В основоположних договорах про Європейський союз за національними центробанками закріплена повна незалежність від урядів країн - членів союзу. Прийнятий парламентом Угорщини закон передбачає об'єднання керівництва Нацбанку і державного регулятора - Агентства з нагляду за фінансовими ринками. Це пряме порушення принципу непідконтрольності центробанків урядам. Керівництво об'єднаної структури буде призначатися урядом і зможе, як розраховують в "Фідес", вільно розпоряджатися резервами Нацбанку і хоча б частково збалансувати держборг, який перевалив за 80% ВВП. Резерви Нацбанку могли б знадобитися в разі провалу переговорів з Євросоюзом і МВФ про отримання кредитів.
Швидке укладення угоди про кредит Угорщині - в інтересах обох сторін, підкреслив Варга. "Параметри угоди можуть бути визначені протягом одного-двох місяців", - сказав він в інтерв'ю газеті Magyar Hirlap. За його словами, фінансова підтримка у вигляді кредиту на 15-20 млрд євро стабілізує обмінний курс форинта і призведе до падіння вартості запозичень для держави. На додачу до цього така позика дозволить державі заощадити бюджетних коштів на мільярди форинтів. "В безладній обстановці на світових ринках складно прискорити до життєздатного рівня темпи економічного зростання Угорщини, - міркує Варга. - Відновлення національної економіки може початися вже в другій половині цього року".
З початку 2012 року економічна ситуація в Угорщині стала загострюватися, прискорилася девальвація національної валюти, вартість запозичень для уряду зросла (ставка за держоблігаціями досягла 11% річних). В кінці січня з'явилися ознаки, що уряд Віктора Орбана пом'якшує позицію в конфлікті. Прем'єр-міністрів 26 січня заявив, що Будапешт готовий провести консультації "з усіх питань". За п'ять днів до цього на вулиці угорської столиці вийшло понад 100 тис. осіб. Вони висловили підтримку уряду і закликали його не йти на компроміси.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас