Єврокомісія вважає, що Греція вже запізнилася з переговорами щодо нових кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія вважає, що Греція вже запізнилася з переговорами щодо нових кредитів

Казна та Політика
421
Греція вже запізнилася з переговорами щодо нових кредитів в рамках другої програми фінансової допомоги від міжнародних кредиторів і Афінам необхідно терміново прийняти рішення. Таку позицію висловив прес-секретар Єврокомісії (ЄК) Амадеу Альтафаж, передає Reuters.
"Ми вже вийшли за межі всіх мислимих термінів", - сказав представник ЄК, додавши, що грецькій владі доведеться прийняти необхідні рішення. За його словами, як тільки Афіни висловили готовність дотримуватись узгодженого плану, міністри фінансів країн єврозони будуть готові зустрітися, щоб обговорити "грецьке питання".
Незважаючи на всі заклики ЄК, ситуація в Греції поки не зрушилася з мертвої точки. Грецька влада мала дати відповідь щодо умов, запропонованих "трійкою" міжнародних кредиторів (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк) в рамках другої програми екстреної допомоги Афінам до 12:00 за київським часом 6 лютого 2012 р. Проте грецькі чиновники повідомили, що правляча коаліція має домовитися з міжнародними кредиторами про проведення подальших реформ в обмін на нові кредити до наступної зустрічі Єврогрупи, яка, ймовірно, відбудеться на цьому тижні.
На думку грецької сторони, сьогодні не є крайнім терміном, коли лідери коаліції повинні оголосити про своє рішення. "Єдиним крайнім терміном, до якого потрібно досягти угоди про другу програму допомоги, є засідання Єврогрупи", - прокоментував ситуацію з запізненням грецький чиновник, який побажав залишитися невідомим.
На даний момент конкретна дата зустрічі міністрів фінансів країн єврозони не встановлена, імовірно засідання Єврогрупи відбудеться на цьому тижні.
Раніше глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер заявив про можливий дефолт в Греції вже в березні цього року.
У жовтні 2011 р. Євросоюз схвалив другу за півтора роки програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро, що передбачає також скорочення грецького боргу за облігаціями, що належить приватному сектору (банки, страхові компанії, пенсійні фонди тощо). Раніше джерела в Євросоюзі повідомили, що обсяг нової програми може бути збільшений до 145 млрд євро, щоб допомогти в рекапіталізації грецьких банків, які також повинні будуть обмінювати держоблігації країни з втратою вартості.
Якщо Греція не отримає нові кредити, вона не зможе розплатитися за облігаціями на 14,5 млрд євро, термін погашення яких настає в березні 2012 р. У цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.
Глава антикризового коаліційного уряду Греції Лукас Пападемос 3 лютого заявив, що готовий піти у відставку, якщо основні політичні сили країни не домовляться щодо подальших реформ, необхідних для отримання другого пакета фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас