Путін заговорив про приватизацію Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін заговорив про приватизацію Газпрому

Енергетика
907
Прем'єр-міністр Володимир Путін не виключив приватизації російської газової монополії Газпром. Про це заявив сьогодні Володимир Путін на зустрічі з політологами.
"Колись ми ледь повністю не приватизували Газпром, і ваш покірний слуга повернув контроль держави над Газпромом. Це окрема дискусія, але теж ми коли-небудь перейдемо до того, щоб Газпром працював в іншому режимі", - зазначив Путін.
Путін вважає, що приватизувати Газпром і інші найбільші енергетичні компанії, включаючи Роснефть, потрібно в майбутньому, а не зараз. "Всьому свій час, на мій погляд. Сьогодні не можна все приватизувати негайно в цьому секторі, і вже тим більше не можна націоналізувати. Бо розвитку не буде", - сказав Путін.
ЗМІ багаторазово писали про контрольну схемою над Газпромом. Сім років тому Володимир Путін, будучи президентом, розпорядився повернути в пряме володіння держави 50% плюс 1 акцію Газпрому.
У 2005 році 100-відсоткова держкомпанія Роснефтегаз викупила у самого концерну і його "дочок" 10,7% акцій Газпрому за 7,5 мільярда доларів. Залишився останній крок - розібратися з пакетом Газпрому, який перебуває у Росгазифікації. У цій компанії у держави немає кваліфікованої більшості голосів, хоча де-факто її пакет у газовій монополії враховується як "державний".
З 2007 року обговорювалися різні варіанти, як завершити схему. Остаточний план був оформлений розпорядженням уряду в 2010 році. Роснефтегаз мав передати Газпрому отримані від держави акції 72 газорозподільних організацій (ГРО), від концерну очікувався відповідний платіж, "в тому числі" 0,23% його акцій.
Першого лютого віце-прем'єр Ігор Сечин поскаржився в Кремль на Газпром, заявивши, що найбільша компанія Росії саботує урядові розпорядження, затягуючи отримання державою безпосереднього контролю в газовій монополії.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас