Через земельну реформу іноземним банкам не повернуть мільярд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через земельну реформу іноземним банкам не повернуть мільярд доларів

Кредит&Депозит
1150
Обмеження оренди, що накладаються законом про ринок земель, змусять припинити роботу близько 900 сільгоспвиробників. В результаті невиплат за кредитами цими підприємствами іноземним фінустановам можуть не повернути 1 мільярд доларів, вітчизняним - близько 3 мільярдів доларів, пише "Дело".
В результаті зупинки сільгосппідприємств, які потрапили під дію обмежень щодо оренди землі, пропонованих законом про ринок земель, банки можуть зіткнутися з кризою неплатежів. "У законі прописані норми, які обмежують землекористування як на національному рівні, так і на рівні найменшої адміністративної одиниці (10% від площі району). За нашими попередніми оцінками, близько 900 суб'єктів господарювання в Україні потрапляють в ситуацію, коли вони юридично не можуть здійснювати свою діяльність", - говорить Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації. За його словами, в одній тільки Київській області налічується 11 підприємств, які на районом рівні займають площу більшу, ніж дозволяє закон.
Серед зовнішніх ризиків - втрата довіри іноземних акціонерів публічних українських аграрних компаній.
На думку експерта, це буде мати негативні наслідки не тільки безпосередньо для аграрної, а й для фінансової галузі, яка може зіткнутися з масовим неповерненням за кредитами. "Близько 1 мільярда доларів не буде повернуто таким фінансовим інститутам, як ЄБРР, IFC та інші", - упевнений Леонід Козаченко. За підрахунками експертів УАК, українським банкам можуть не повернути до 3 мільярдів гривень виділених аграріям коштів.
Серед зовнішніх ризиків - втрата довіри іноземних акціонерів публічних українських аграрних компаній. "Акціонери, фонди, які втратять свої інвестиції, зроблять відповідний сигнал колегам", - говорить Козаченко.
Як раніше заявляли учасники ринку, обмеження площі сільгоспземлі в оренді в однієї особи в розмірі 10% сільгоспугідь в адміністративному районі і 100 тисяч гектарів в цілому по країні вдарить по ресурсоємних галузях, в першу чергу цукровій, олійно-жировій та молочному тваринництву, і може привести до зупинки подальшого їх розвитку.
У свою чергу в аграрному комітеті парламенту вважають ці прогнози перебільшенням. Голова комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник зазначив, що введення орендних обмежень безпосередньо торкнеться лише кількох підприємств в країні. "Так, є такі, які потрапляють, у нас є їх перелік - всього кілька юридичних осіб, які вийшли за межі 10%-вої норми. Але це не буде носити масового характеру, - сказав депутат. - У будь-якому випадку, я можу гарантувати, що жодне підприємство не буде ліквідовуватися. Законом буде передбачено перехідний період - термін ще обговорюється".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас