Полювання на валютних відьм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полювання на валютних відьм

Валюта
7900
Мабуть, немає жодної іншої нації, настільки сильно обізнаної про швидку катастрофу своєї грошової одиниці, як українці. Те, що гривня впаде - для більшості майже доконаний факт. Питання лише у висоті карниза.
Хтось закладається на 20%-ву девальвацію, комусь здається, що будуть всі 50%. А якщо прочитати прогнози деяких аналітиків, так взагалі краще влаштуватися на роботу в обмінний пункт, щоб в разі чого відразу проконвертувати наявну готівку.
Професійні віщуни кінця світу навіть можуть позаздрити фінансовим аналітикам. У таборі оптимістів, які залишають хоча б гіпотетичну можливість збереження нинішнього значення курсу до кінця року, майже нікого не залишилося, якщо не рахувати самого Нацбанку і представників влади. Навіть експерти, які віддають перевагу вельми стриманим прогнозам, не бачать для гривні нічого доброго. А якщо на боці супротивника числова перевага, то, строго дотримуючись військової тактики, необхідно брати хитрістю і кмітливістю. Обидві якості у Нацбанку в надлишку.
У надрах НБУ дозрів "геніальний" план. Відомство планує внести якісь зміни до законодавства, які вводять кримінальну відповідальність за необґрунтовані прогнози зміни курсу. Мовляв, перш ніж давати свої оцінки, експерт повинен надати розрахунок. В іншому випадку - повістка до суду.
Чесно кажучи, в таку ініціативу віриться насилу. У тому, що регулятор здатний на багато що, ніхто не сумнівається. Він не раз доводив свою винахідливість. Чого тільки варті паспортний режим при купівлі валюти або, наприклад, мораторій на видачу внесків під час кризи. Але щоб таким способом усувати інакомислячих? Проте офіційно в НБУ ці чутки не спростували. А значить, подібна ідея, можливо в дещо іншому варіанті, все-таки обговорювалася. Тоді за гривню дійсно стає страшно.
Якщо Нацбанк все-таки зважиться на інформаційну інквізицію, то про курс можна буде говорити як про мертвого: або добре, або нічого. Аналітики зникнуть як клас. Кому потрібні експерти, які завжди видають один і той же результат? Колись за часів середньовіччя в Англії теж не любили людей, які неточно прогнозують погоду. Зібрався якийсь шериф на полювання, а тут візьми, та й піди дощ. Щоб очікування стали реальнішими і ніщо не заважало планам високопоставлених персон, англійці видали закон, згідно з яким кожен, хто помилився з прогнозом, відправлявся прямо на дибу. В результаті більше ніхто нічого не передбачав.
Схожим способом з оракулами борються і зараз на африканському континенті і в деяких країнах Азії. Враховуючи близькість економічних свобод, а також інших соціальних показників, досвід можна запозичити. В Ірані теж заборонено згадувати слово "долар". Тільки доведеться почати з себе.
При всій повазі, прогнози Нацбанку, які засновані, природно, на найсвіжішій статистиці і пройшли глибокий аналіз численних департаментів, не більш ніж спосіб маніпуляції ринковими тенденціями. Грубо кажучи, НБУ грає проти ринку, але в разі некерованої ситуації він може дуже швидко перейти на інший бік.
Восени 2008 року керівництво Нацбанку постійно заявляло про незламність позицій гривні. Навіть коли курс перетнув позначку 6 UAH/USD і всім стало зрозуміло, що справа добром не закінчиться, перші особи регулятора наполегливо запевняли, що ось зараз він трохи підніметься, а потім повернеться на свою колишню позицію. Наводився залізний аргумент: мовляв, подивіться на наші золотовалютні резерви, що досягали на той момент історичного максимуму. Правда, через кілька місяців вони ледь не впали до мінімуму. Зате за цей час хтось сильно заробив на довірливих українцях, які вважали, наприклад, що на посаді голови НБУ не може знаходитися людина, для якої чесність і порядність - неліквідні активи. А в департаментах центробанку не можуть перебувати проФФесіонали, які настільки примітивно представляють собі вплив світових процесів на Україну, що в розпал кризи в США і за стрімко наростаючого дефіциту платіжного балансу в основи грошово-кредитної політики закладаються стабільні значення курсу гривні.
На жаль, вірити Нацбанку - все одно що питати в магазині: "А ковбаса свіжа?" Без довіри до НБУ не повернеться впевненість у стабільність гривні. От якби центробанк запропонував закон, за яким його керівництво сідає на лаву підсудних в тому випадку, якщо курс вийде за рамки, зазначені в основах грошово-кредитної політики, тоді інша справа. Тільки в цьому випадку місце головного банкіра швидко виявиться вакантним. Тому валютні ризики і високі кабінети у нас речі несумісні. А фото президента над кріслом - найкращий кредитно-дефолтний своп у всій світовій фінансовій системі.
Дмитро Гонгальський
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас