Газпром в 2011р скоротив транзит газу через Білорусь на 27,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром в 2011р скоротив транзит газу через Білорусь на 27,5%

Енергетика
350
Обсяг транспортування російського газу через територію Білорусі в 2011 році склав 31,3 млрд кубометрів, повідомляється в прес-релізі ВАТ "Газпром" за підсумками засідання ради директорів російського монополіста.
"Білорусь є стратегічно важливою ланкою в забезпеченні експортних поставок "Газпрому" до Європи: у 2011 році обсяг транспортування російського газу через республіку склав 31,3 млрд кубометрів газу, або 21% від загального обсягу експорту в Європу", - йдеться в прес-релізі.
Раніше повідомлялося, що, за даними Міненерго Білорусі, в 2010 році транзит російського газу через територію Білорусі склав 43,2 млрд кубометрів (на 3,1% менше, в порівнянні з 2009 роком). Таким чином, в 2011 році транзит російського газу через Білорусь скоротився на 27,5%.
За даними "Газпрому", в 2011 році поставки газу в Білорусь для внутрішнього споживання склали 20,6 млрд кубометрів. "На засіданні було відзначено, що серед республік колишнього СРСР Білорусь є другим за розміром ринком збуту російського газу. За підсумками 2011 року до Республіки Білорусь було поставлено 20,6 млрд кубометрів (29% від загального обсягу продажів в країни ближнього зарубіжжя)", - йдеться в прес-релізі.
Як повідомлялося раніше, в 2010 році Білорусь купила 21,6 млрд кубометрів (зростання на 22,7%, в порівнянні з 2009 роком). Таким чином, в 2011 році білоруський імпорт газу з РФ знизився на 4,6%.
"Рада директорів схвалила проведену "Газпромом" роботу з розвитку російсько-білоруського торгово-транспортного та інвестиційного співробітництва в газовій сфері. Правлінню доручено продовжити роботу в рамках укладених 25 листопада 2011 р. міжурядових угод щодо умов постачання газу в Республіку Білорусь і транспортування газу по її території, а також про діяльність ВАТ "Белтрансгаз", - наголошується в прес-релізі.
"Газпром" також підкреслює, що участь Росії і Білорусі в Митному союзі і в Єдиному економічному просторі відкрила нові перспективи для інтеграції економік двох держав. "Переконливим прикладом цього може слугувати взаємодія Росії та Республіки Білорусь в газовій галузі. (...) Перехід на новий, стратегічний рівень відносин у цій сфері забезпечив Республіці Білорусь можливість купувати газ і сьогодні, і в довгостроковій перспективі за комфортними для неї цінами", - йдеться в прес-релізі.
"Доведення частки "Газпрому" в "Белтрансгазі" до 100% дозволило взаємовигідно вирішити низку завдань: забезпечити ефективну інтеграцію газотранспортних систем Росії та Республіки Білорусь, нівелювати транзитні ризики на території республіки, надати додаткові гарантії збуту газу на довгострокову перспективу на ємному ринку. Приєднання "Белтрансгаза" дозволило також "Газпрому" активно брати участь у розвитку газової інфраструктури Республіки Білорусь, що особливо важливо для забезпечення її синхронізації з розвитком потужностей компанії в Росії", - відзначає російський газовий гігант.
У прес-релізі також відзначається, що в перспективі "Газпром" проведе аудит технічного стану основних фондів "Белтрансгаза" і підготує пропозиції щодо поліпшення роботи об'єктів транспортування і підземного зберігання газу, сформує програми розвитку компанії на 3- і 10-річну перспективу, а також генеральну схему газопостачання Білорусі.
Крім того, підготовлено необхідні документи для перейменування "Белтрансгазу" на ВАТ "Газпром трансгаз Білорусь".
"Основні заходи щодо підвищення ефективності діяльності "Белтрансгаза" будуть реалізовані до кінця 2012 року", - сказано в прес-релізі.
Уряди РФ і Білорусі 25 листопада 2011 р. підписали угоду про порядок формування цін (тарифів) при постачанні природного газу в Білорусь і його транспортуванні по газопроводах, розташованих на території республіки, а також угоду про умови купівлі-продажу акцій та подальшу діяльність ВАТ "Белтрансгаз". Тоді ж підписані контракти на постачання газу в Білорусь і його транспортування через територію республіки в 2012-2014 роках і договір купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз". З урахуванням вже придбаних "Газпромом" в 2007-2010 роках 50% акцій "Белтрансгаза", "Газпром" став єдиним власником "Белтрансгаза".
ВАТ "Белтрансгаз" забезпечує газопостачання і транспортування газу по території Білорусі. Підприємство експлуатує близько 7 тис. км газопроводів діаметром від 100 до 1400 мм, а також обслуговує білоруську ділянку магістрального газопроводу Ямал-Європа, що належить ВАТ "Газпром".
Щорічний обсяг транзиту через Білорусь по магістральному газопроводу Ямал-Європа раніше становив близько 33 млрд кубометрів газу. По газопроводу системи ВАТ "Белтрансгаз" річний обсяг транзиту знаходився на рівні 15-16 млрд кубометрів.
На початку 2011 року представники уряду Білорусі заявляли, що обсяг прокачування природного газу через територію республіки в найближчі роки не зменшиться і збережеться на рівні близько 43 млрд кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас