Банк Японії: Економіка перебуває в важкій ситуації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії: Економіка перебуває в важкій ситуації

Валюта
734
Глава Банку Японії Масаакі Сіракава в понеділок визнав, що економіка знаходиться у важкій ситуації через дефляцію і сильну ієну, сигналізуючи про готовність центрального банку запропонувати подальше монетарне стимулювання, якщо тендітне відновлення економіки Японії буде під загрозою, пише K2K News.
Обіцянка ФРС залишити відсоткові ставки близько нуля принаймні до кінця 2014 р. коротко штовхнула вгору ієну відносно долара на очікуваннях активної м'якої монетарної політики. Це призвело до кількох натяків від законодавців, що Банк Японії повинен послабити політику протидії подальшому зростанню ієни. Але Сіракава проігнорував критику, що Банк Японії не проводить ослаблення грошово-кредитної політики так само наполегливо, як Федеральна резервна система, підкресливши, що обидва центральні банки мають схожі цілі і дивляться не тільки на зростання цін, а на забезпечення сталого економічного зростання. "Ми визнаємо, що проблеми Японії - поточна дефляція і посилення ієни - є дуже важкими, - сказав Сіракава на засіданні Бюджетного комітету Верхньої палати в понеділок. - Банк Японії буде здійснювати відповідні заходи через ретельне вивчення економічної ситуації".
Банк Японії зобов'язався зберегти практично нульові відсоткові ставки, поки цінова стабільність, яку він розглядає як споживчу інфляцію приблизно близько 1 відсотка, знову запанує на ринку. Ця заява також викликала критику з боку деяких політиків, як занадто розпливчаста.
Сіракава сказав, що ФРС сама пояснила, що її довгострокова мета - це не інфляція, підкресливши, що в цьому сенсі, Банк Японії і ФРС мають спільні схожі цілі досягнення економічного зростання при стабільних цінах. "Я навіть вважаю, що політика ФРС стає все ближчою до нашої", - сказав він. Японський центральний банк, однак, проти встановлення явного цільового рівня інфляції зі страху втратити гнучкість в керівництві політики.
Прем'єр-міністр Есіхіко Нода також сказав в понеділок, що Японія повинна подолати дефляцію, щоб поновити відновлення, і поставити економіку назад до стійкого зростання. Це пріоритет уряду.
"Є речі, які уряд повинен робити і, що Банк Японії повинен робити", - сказав Нода на засіданні парламенту.
Японські політики турбуються, що ультра-м'яка політика ФРС і небажання інвесторів ризикувати викличе сплеск купівлі ієн і боляче вдарить по залежній від експорту економіці Японії.
Міністр економіки Мотохіса Фурукава сказав, що в той час як ієна зміцнилася у зв'язку з втратою довіри до інших валют, таких як долар і євро, країни не повинні намагатися врятувати свої економіки від девальвації своїх валют.
"Ми повинні конкурувати у справедливій ситуації", - сказав він на засіданні парламенту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас