Держава погрожує вугіллям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава погрожує вугіллям

Енергетика
954
Після списання газових боргів підприємствам комунальної енергетики уряд погрожує їм примусовим переведенням на використання вугілля. Самі ж комунальники вже встигли обзавестися новими боргами.
Зміни в закон про "Про теплову енергію", що вступили в силу в січні, дозволять постачальникам газу обмежувати подачу палива боржникам. Знижувати тиск у газопроводі тепер можна буде до "технологічного мінімуму". Поки законодавці не конкретизували поняття "технологічний мінімум" газу - значення цього, тепер уже юридичного, терміна належить визначити Міністерству енергетики та вугільної промисловості. Експерти припускають, що мова йде про кількість газу, необхідну для підтримання котелень і ТЕЦ в робочому стані.
Після ліквідації в листопаді минулого року компанії "Газ України" основним продавцем газу для котелень і ТЕЦ є НАК "Нафтогаз України". Паливо від магістральних трубопроводів Укртрансгазу постачають регіональні компанії - облгази. На них і буде покладено місію обмеження поставок недисциплінованим платникам на вимогу Нафтогазу. "Тепер Нафтогаз зможе на законних підставах знижувати тиск газу в трубі, але якісь обсяги все одно доведеться давати, щоб системи підігріву води не вийшли з ладу", - зазначив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. Він нагадав, що раніше спроби держкомпанії скорочувати обсяги поставок палива боржникам наштовхувалися на силову протидію з участю міліції та на прокурорські протести і приписи, які зобов'язували негайно відновити поставки боржникам.
Щоб не спровокувати соціальні хвилювання, продавці газу, радше з метою психологічного тиску, починали відключати комунальників влітку. Але змінити ситуацію з оплатою палива короткочасні відключення не могли. "Єдиний спосіб змусити боржника платити - відключати газ. Хоча тут присутній політичний момент відносин влади з виборцями, який істотно впливає на економіку", - вважає Ю.Корольчук. Перш ніж дозволити відключати газ підприємствам теплової комунальної енергетики, влада списала багатомільярдні заборгованості у всій системі розрахунків: від НАК "Нафтогаз України" до котелень і ТЕЦ. Рішення було прийнято в травні 2011 року. Найбільше від цього списання виграли облгази, але й комунальники зітхнули з полегшенням. Адже їх звільнили від сплати боргів за газ, накопичених до 2011 року, які в галузі склали близько 10 млрд грн.
Ю.Корольчук вважає, що рішення про списання може мати розбещуючу дію на підприємства ТКЕ. "Велику частину цих боргів компанії вже зібрали. І тут їм дали можливість не платити за газ. Тепер ці гроші вже витрачені і далеко не завжди - на необхідне для компаній обладнання", - стверджує він. І вже в 2011 році почали накопичуватися нові зобов'язання перед постачальниками палива. "У нас тільки за минулий рік виник борг за газ 30 млн грн.", - журиться Валерій Гордійчук, директор підприємства "Тепловоденергія" (Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл.). Адже система формування тарифів поки не змінилася. Спільна для всіх підприємств причина появи нових боргів - занижені тарифи на тепло, які в багатьох містах України не покривають витрат на його виробництво. З 2010 року до середини 2011 р. їх визначала Національна комісія регулювання електроенергетики, а раніше - місцева влада. З 4 кварталу 2011 року на ринку з'явився новий центральний орган - Національна комісія регулювання у сфері комунальних послуг.
Але в більшості міст країни тарифи для виробників тепла затверджені місцевою владою. "Для нашого підприємства тарифи були встановлені ще в 2009 році", - говорить В.Гордійчук. До 2010 року місцеві органи влади повсюдно встановлювали занижені тарифи з політичних міркувань - у боротьбі за прихильність виборців. У собівартості тепла частка палива становить 55-70% залежно від регіону і категорії споживачів. Різницю між діючим тарифом і рівнем рентабельності повинна оплачувати місцева рада зі свого бюджету або держбюджет - у випадку, якщо його визначив центральний регуляторний орган. Але й місцеві бюджети отримують необхідні кошти для перерахування підприємствам ТКЕ з держбюджету. А відбувається це із значними затримками. І хоча в більшості регіонів споживачі майже на 100% розраховуються за спожите тепло, теплоенергетики швидко обростають новими боргами.
Ще одне джерело боргів перед постачальниками газу - економічно необґрунтована ціна природного газу, закладена в тарифах на тепло. Сьогодні 1 тис. куб. м газу для підприємств ТКЕ коштує 3200 грн., а в тарифах передбачені 1300 грн. Різницю має компенсувати держбюджету, який, як правило, здійснює платежі нерегулярно. "Щоб ситуація почала кардинально змінюватися, необхідна стратегія розвитку галузі. Міністерство вже не перший рік займається її розробкою, але результату поки немає. Без розуміння, куди ми йдемо, не дадуть ефекту ні списання боргів, ні право на обмеження постачання газу боржникам", - переконаний заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Ігор Лисов. На його думку, робота Нацкомісії з регулювання у сфері комунальних послуг може сприяти встановленню прозорих тарифів. "Це підвищить відповідальність місцевої влади та підприємств ТКЕ", - переконаний парламентарій.
Поки ж ідеї уряду щодо реформування комунальної енергетики обмежуються пропозиціями приватизувати ТЕЦ і перевести з газу на вугілля. Таку ідею на початку року озвучив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. Деякі теплоелектроцентралі, раніше здані в довгострокову оренду, вже працюють на вугіллі. Це відбувається там, де така технологія спочатку була передбачена проектувальниками. У Кам'янці-Подільському в складі міського підприємства тепловодопостачання ТЕЦ працює на природному газі. За словами В.Гордійчука, перевести її на вугілля обійдеться в кілька десятків мільйонів гривень. "Набагато раціональніше пустити гроші на підвищення коефіцієнта корисної дії (ККД) існуючих установок", - вважає він. За його словами, сьогодні Тепловоденергія займається переходом на комбіноване виробництво тепла та електроенергії на когенераційних установках, ККД яких перевищує 90%.
На одностайну думку експертів, дозволені законодавством обмеження поставок газу діяти не будуть. Поки стоять морози, відключати газ ніхто не наважиться через загрозу техногенних катастроф. Але і з настанням весни навряд чи влада дозволить істотно знижувати температуру на соціально значущих об'єктах через наближення парламентських виборів.
Анвар Деркач
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас