Хорошковський запевняє, що Україна може обійтися і без кредиту МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський запевняє, що Україна може обійтися і без кредиту МВФ

Казна та Політика
4182
Міністр фінансів України Валерій Хорошковський заявив, що нинішні бюджетні зобов'язання країни хоча і важкі, але можливі і без кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ).
"Це може бути зроблено за рахунок внутрішніх ресурсів, за рахунок наших можливостей позичати на фінансових ринках", - повідомив він.
За його словами, можливість позичати на зовнішньому ринку є завжди. "Питання в тому, наскільки дорого. Інвестор орієнтується на декілька речей, і, перш за все, на макроекономічну статистику, тренди, ризики, а також віру в те, що держава буде робити в плані перетворення власної економіки і реакції на зовнішні виклики. Сьогодні немає жодної причини не вкладатися в боргові папери України", - сказав Хорошковський.
Глава Мінфіну розповів про переговори з Міжнародним валютним фондом у Вашингтоні: "Домовилися продовжувати переговори. Після нашої зустрічі прем'єр-міністр Микола Азаров спілкувався з главою фонду Крістін Лагард. Це дає нам надію на продовження переговорів. І ми зараз готуємо нашу переговорну позицію. Після узгодження часу візиту ми знову будемо виїжджати до них".
Коментуючи вимогу МВФ про підвищення тарифів на газ для населення, Хорошковський розповів, що "мова йде не про відсоткове співвідношення, а про рух до підвищення".
"І питання тут не в пом'якшенні вимог. З економічної точки зору це абсолютно правильний підхід: тарифи повинні бути економічно обґрунтованими, і дотування за допомогою ціни є найбільш дурним і неефективним. Тому і висувається пропозиція якомога швидше реалізовувати заходи щодо виправлення ситуації. Але тут немає прямої залежності: підвищили тарифи - і життя налагодилося. Ні, потрібен комплексний підхід: з одного боку, адекватні компенсаторні механізми, з іншого - енергозбереження. В іншому випадку неплатежі забезпечені", - вважає міністр.
Вихід він бачить у монетизації пільг і переході на адресну дотацію. "Ми сьогодні розглядаємо можливість проведення в Україні експерименту в цьому напрямку на базі певного регіону чи міста, в якому спробуємо побудувати модель адресної дотації і показати її результати - успіхи або проблеми. Тільки після цього можна підвищувати тарифи. Я вважаю, це було б позитивно сприйнято як з боку інвесторів, так і з боку МВФ", - резюмував Хорошковський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас