Ставка на зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка на зниження

Валюта
973
Як повідомило джерело в НБУ, регулятор готується знизити облікову ставку, слідом за рівнем інфляції - до 6,5-7%. Банкіри вважають, що зниження облікової ставки буде сигналом ринку про пом'якшення монетарної політики центробанку.
Облікова ставка НБУ не змінюється досить давно - з серпня 2010 р. вона закріпилася на рівні 7,75%. Однак особливої уваги цьому ніхто не приділяє, тому що облікова ставка Нацбанку (ОС) ніколи не була реальним індикатором вартості ресурсів в економіці. "Її можна сприймати як індикатор інфляційних очікувань НБУ, але ніяк не ціновий орієнтир, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - У зв'язку з цим сенс існування в українських реаліях такого інструменту регулювання втрачається, адже за визначенням за обліковою ставкою отримати гроші в центробанку може будь-який учасник ринку".
У Нацбанку ж кажуть, що мають намір йти шляхом зближення ставок рефінансування і облікової ставки, між якими зараз існує різниця на рівні 1,25% (якщо говорити про забезпечені держпаперами кредити). "Для цього облікова ставка буде переглядатися залежно від ситуації на фінансовому ринку раз на місяць або раз на квартал, щоб облікова ставка як фінансовий інструмент реально впливала на ринок кредитування реального сектора. Якщо цей механізм буде запущений, саме на цю ставку будуть орієнтуватися комерційні банки при визначенні ставок за своїми депозитами і кредитами", - сказав співрозмовник з Національного банку. За його словами, НБУ планованим зниженням облікової ставки до рівня 6,5-7% хоче дати сигнал ринку про стабілізацію ситуації з вартістю ресурсів і стримані інфляційні очікування центробанку на майбутній рік.
"Слідом за зниженням облікової ставки ми плануємо рухати і ставку рефінансування, щоб в якийсь момент вони збіглися", - говорить нацбанківець. У той же час банкіри говорять, що для такого зближення і перетворення облікової ставки на реальний індикатор ситуації на фінансовому ринку Нацбанк повинен автоматично надавати рефінансування будь-якому банку, що до нього звернувся, чого поки не відбувається. Особливо в періоди стрибків попиту на іноземну валюту.
З економічної точки зору обговорювані всередині регулятора межі зміни облікової ставки на рівні 6,5-7% цілком виправдані. Ми звикли до того, що облікова ставка НБУ повинна бути вищою, ніж показник інфляції, середньорічний рівень якої з грудня 2011 до грудня 2010 р. склав 8% (проти 9,4% в 2010 р.). І з цієї позиції зміна облікової ставки не виглядає необхідною. У той же час рівень споживчої інфляції набагато нижчий. За підсумками 2011 р. ІСЦ знизився до 4,6%, що є найнижчим показником за останні дев'ять років (найнижчим за всю історію статистичних спостережень в Україні, за винятком 2002 р., коли спостерігалася дефляція - 0,6%).
Якщо ж брати до уваги показник так званої вузької базової інфляції (з розрахунку якого виключається зміна цін держмонополій і цін на адміністративно регульовані товари, а також ціни на плодоовочеву продукцію), то її рівень ще нижчий - 2,6% річних (зростання широкої базової інфляції, яка більше залежить від індексу споживчих цін, за минулий рік склало 6,9%. - ред.).
Що ж до впливу зміни ОС на реальний ринок, то банкіри не очікують від цього кроку якихось серйозних наслідків. "Зниження облікової ставки позначиться на рівні прибутковості ПДВ-облігацій, порядку розрахунків штрафів і пені, а також дасть ринку сигнал про пом'якшення монетарної політики регулятора", - говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравець. Хоча, за його словами, банки і зараз не відчувають жодних складнощів з отриманням ресурсів у центробанку: "На термін до 30 днів - це легко".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас