Аномальні морози розпалили газову суперечку Москви і Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аномальні морози розпалили газову суперечку Москви і Києва

Енергетика
3614
Дев'ять європейських країн повідомили, що недоотримують російський газ. Експерти кажуть про спроби Москви дискредитувати Україну як транзитну країну. В "Газпромі" пояснюють: Україна спалює більше ніж треба, а Європа вимагає газу понад контракт.
Скорочення поставок російського газу було зафіксовано в середу в Польщі, Словаччині, Австрії, Угорщині, Болгарії, Румунії, Греції, Італії та Німеччині, повідомила прес-секретар Єврокомісії Марлене Хольцнер. Словаччина та Австрія недоотримали 30% російського газу, Італія - 24%, а Польща - 8%.
Як повідомляє BBC, морози в Європі вже привели до загибелі 110 осіб, з них 63 людини - в Україні і 29 осіб - у Польщі. У Росії в січні від обмороження та переохолодження загинули понад 60 росіян, повідомив у п'ятницю заступник глави Мінздоровсоцрозвитку Максим Топілін. У лікарні через холоди потрапило 780 осіб.
"Ми в контакті з представниками влади РФ, ми розуміємо, що скорочення поставок відбувається через холодну зиму в Росії, яка сама зараз потребує більшого обсягу газу", - цитує її РИА "Новости".
Проте "Газпром" повідомив, що причина недопоставок газу в Європу в тому, що Україна майже в два рази збільшила добовий відбір газу. Зараз газ відбирається з розрахунку 60 млрд кубометрів на рік.
Україна, в свою чергу, визнає, що через аномальні морози країна за три доби спожила 1 млрд. кубометрів газу. Про це заявив прем'єр України Микола Азаров. Але українська сторона заперечує, що збільшила відбір російського газу.
У п'ятницю "Нафтогаз України" повідомив, що обсяги транзиту природного газу через Україну і відбір імпортованого природного газу знаходяться на рівні, визначеному контрактом з "Газпромом". В офіційному повідомленні також йдеться, що збільшення споживання газу Україною компенсується "виключно за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ".
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко звинуватив Росію в тому, що вона знизила поставки газу в Європу. За його даними, зараз транзитом йде 415 млн кубометрів газу на добу, тоді як за контрактом передбачений транзит 490 млн кубометрів на добу (це приблизно відповідає обсягу річного постачання 180 млрд кубометрів).
В "Газпромі" кажуть, що контракт передбачає постачання в Європу (з урахуванням України) 150 млрд кубометрів газу на рік, або 415 млн кубометрів на добу.
Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв стверджує, що газовий монополіст, навпаки, наростив поставки газу з 150 млрд кубометрів газу на рік до 180 млрд.
Виходить, що Бойко і Медведєв по-різному оцінюють обсяги поставок газу, закріплених у контракті: тому українському представникові здається, що Росія скоротила поставки, а російському - що збільшила.
Скарги європейських споживачів на недопоставки російського газу пов'язані з тим, що ті вимагають поставок понад установлені контрактами обсяги, повідомив в кулуарах "Форуму Росія 2012" начальник управління структурування контрактів та ціноутворення "Газпром експорт" Сергій Комлєв, передає РИА "Новости".
Кому вигідно охолодження відносин
Нове охолодження відносин Москви і Києва припало на період аномальних холодів, які встановилися на території Росії і Європи. Директор київського Інституту глобальної стратегії Вадим Карасьов наполягає: якщо зниження поставок і фіксують іноземні споживачі, то навряд чи в цьому винна Україна.
"Україні важливо зберегти свою репутацію як надійного транзитера російського газу до Європи. Будь-який збій завдає удар по цій репутації, - говорить він, - Україні транзит газу приносить 2,5 млрд доларів щорічно".
Україна і так вже готується до втрати транзитних доходів через початок комерційного використання проекту "Північний потік". Раніше в інтерв'ю BFM.ru провідний експерт енергетичних програм Центру ім. О. Разумкова у Києві Володимир Омельченко оцінював ці втрати в 2012 році в 350-400 млн доларів. Після початку поставок російського газу по двох гілках (зараз добудована тільки одна, запуск відбувся 8 листопада 2011 року в німецькому місті Любміні) втрати збільшаться до 700-800 млн доларів на рік.
На думку Карасьова, Росія зацікавлена в тому, щоб зіпсувати репутацію України як країни, через яку російський газ йде до Європи. Він називає дві причини.
По-перше, Росія демонструє важливість свого проекту "Південний потік" (він повинен знизити залежність поставок російського газу в Європу від України).
Угода про будівництво "Південного потоку" підписана у вересні минулого року на міжнародному інвестиційному форумі в Сочі. Запуск "Південного" і "Північного потоку" дозволить знизити обсяги транзиту через Україну на 85 млрд кубометрів на рік. Поки експорт газу з РФ через Україну становить 105 млрд. кубометрів на рік.
"В даному випадку ми маємо справу зі старою пропагандистською методикою "Газпрому", який намагається показати Європі, що Україна - ненадійний транзитний партнер, і що європейським клієнтам треба переключатися з України на проекти російського монополіста: "Північний потік" і споруджуваний "Південний потік", - погоджується партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.
По-друге, Росії потрібно відтіснити ЄС від участі в газовому консорціумі "Україна-ЄС-Росія". Київ зацікавлений у реалізації проекту з управління своєю газотранспортною системою, оскільки це дозволить залучити кошти в модернізацію ГТС. Вона потребує оновлення, визнав раніше в інтерв'ю німецькій газеті Sueddeutsche Zeitung президент України Віктор Янукович, на що буде потрібно від 5 до 7 млрд доларів.
"У зв'язку з цим ми хочемо повернутися до нашої концепції, яка вже обговорювалася раніше: тристоронній газовий консорціум, в якому будуть враховані інтереси як Росії, так і країн ЄС. Модернізація означатиме також, що будуть суттєво розширені транспортні потужності. Для всіх учасників це було б вигідніше, ніж будівництво нових додаткових систем", - підкреслив Віктор Янукович.
При цьому українська сторона вважає, що оптимальним був би такий розподіл часток у консорціумі: 34% повинно відійти Україні, по 33% - Росії та ЄС.
Перебої в постачаннях газу ставлять під сумнів запропонований Києвом варіант консорціуму і здатні знизити інтерес ЄС в участі в ньому, вважають експерти. "І тоді залишається двосторонній варіант з переважною часткою Росії. Україна ж і "Нафтогаз" не хочуть залишатися один на один з більш сильними "Газпромом" і Росією. Це непорівнянні структури як з політичної, так і з економічної точки зору. У двосторонньому варіанті консорціуму Україна - однозначно молодший партнер". У січні цього року газета "Коммерсант-Украина" писала, що Росія наполягає на 50-відсотковій частці в консорціумі.
Яна Мілюкова, Леонід Полозов
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас