Китайська економіка, всупереч прогнозам, не обвалиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайська економіка, всупереч прогнозам, не обвалиться

Казна та Політика
1234
Побоювання західних аналітиків, що економіка КНР може обвалитися на початку цього року, не збуваються.
Хоча обвалу китайської економіки на початку 2012 року очікувала меншість економістів, серед них були дуже авторитетні вчені. Більшість же вважала, що економіка Піднебесної "м'яко сяде" під мудрим керівництвом компартії та уряду. І ця частина економістів виявилася права.
"Золотий" індекс
Вчора були опубліковані дані за січень щодо двох випереджаючих економічних індексів, що вимірюють "температуру" китайської економіки. Індекс PMI, розрахований Національним статистичним бюро Китаю (NBS), склав 50,5 пунктів, а той же індекс, розрахований незалежними аналітиками британського банку HSBC і Markit, склав 48,8 пунктів.
Випереджаючий індекс PMI ґрунтується на опитуванні менеджерів із закупівель і розраховується щомісяця статистичним відомством Китаю і HSBC. Якщо значення індексу перевищує 50 пунктів - то темпи зростання економіки повинні вирости, якщо значення перебуває нижче 50 - темпи скоротяться. І чим більше відхилення від "норми" 50 пунктів, тим вища швидкість зміни темпів зростання.
Тобто, останній офіційно підрахований PMI говорить про відновлення економічного зростання, а підрахований незалежним аудитором - про повільне уповільнення темпів зростання китайської економіки.
При цьому значення обох індексів виявилися вищими, ніж наприкінці минулого року, і істотно вищими, ніж передбачали багато аналітиків. В IV кварталі 2011 року, коли PMI від HSBC знижувався до 47,7 пунктів (вперше з початку 2009 року), а офіційна статистика зафіксувала найповільніші темпи розвитку китайської економіки за останні 2,5 роки, це викликало паніку серед західних економістів.
Нинішнє ж зростання індексів означає, що обвал китайській економіці ніяк не загрожує. Примітно, що на відміну від кінця минулого року, PMI нині підтримує не китайський експорт (замовлення на нього знизилися), а внутрішній попит. І його зростання забезпечене зусиллями держави. "Промисловість стабілізувалася за рахунок стимулюючої фінансової та грошово-кредитної політики держави", - цитує Reuters слова видного китайського економіста Лі Ган Лю.
Хороша звістка для світу
Для Китаю індекс PMI, що розраховується HSBC, має особливе значення, так як західні економісти не дуже довіряють офіційній китайській статистиці. Тому позитивний сигнал від авторитетного незалежного аудитора зараз - в умовах боргової кризи Європи і поганого стану японської економіки - має особливе значення. Адже від здоров'я китайської економіки залежить майбутнє всієї світової економіки.
Якщо "посадка" економіки КНР буде жорсткою, то очікується падіння цін на сировину - від нафти до основних металів, скорочення інвестицій в економіки, що розвиваються, та ін Наслідки можуть бути навіть гіршими, ніж внаслідок європейської боргової кризи.
Але розрахунки, зроблені NBS і HSBC, налаштовують на оптимістичний лад. Хоча проблеми у китайської економіки є.
Бульбашки і "погані" кредити
Здувається гігантська бульбашка на ринку нерухомості, і ціни на житло продовжують падати.
Банки, що активно брали участь в надуванні цієї бульбашки, збирають "погані борги", рівень яких, можливо, занижується офіційною статистикою. Хоча банки ще не оговталися від антиінфляційних заходів уряду КНР, зроблених у минулому році. Збільшення норм резервування та інші "пожежні" заходи завдали серйозного удару по кредитуванню.
Борги муніципалітетів, які за вказівкою Пекіна набирали кредитів, щоб інвестувати в місцеві підприємства, різко зросли і нині становлять близько 27% ВВП. Все це має позначитися на інвестиціях. Звідси розворот і опора на внутрішній ринок.
Опора на здоровий глузд
У зв'язку з цим глава HSBC в Китаї Чю Хонгпін зазначив, що січневий індекс PMI "говорить про все ще слабкі темпи зростання китайської економіки" і порекомендував, щоб держава "ще активніше підтримувала економіку у важкий період".
Це радить ліберальний британський банк. І це інформація для роздумів для західних лібералів, хто надіється на "чарівну руку" ринку, яка в умовах кризи нахраписто лізе в кишені платників податків. А китайська держава сподівається на себе і на здоровий глузд. Тому економіка США - найкраща з усіх західних - в минулому році виросла на 1,8%, а економіка комуністичного Китаю - на 9,5%.
І нині міністр фінансів КНР Сі Сурень повідомив, що уряд планує збільшити підтримку малих і середніх підприємств і фірм за допомогою заходів податкової політики, щоб збільшити внутрішній попит (Reuters). А прем'єр-міністр КНР Вень Цзябао заявив про те, що уряд має намір заохочувати фінансування великих проектів для забезпечення зростання інвестицій.
При цьому товариш Сі зазначив, що економічне зростання в Китаї "відчуває знижувальний тиск. Так як зовнішній попит зараз скорочується, китайські експортери переживають все більш значні труднощі".
Із зовнішніми обставинами він пов'язує і загрозу зростання інфляції в КНР - в світі за останні роки надруковано дуже багато грошей, через що зростають ціни на потрібну Китаю сировину (енергоносії тощо). Це є ще однією причиною опори китайської економіки на внутрішній попит, що і зафіксував останній розрахунок PMI.
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас