Монетка долар береже — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монетка долар береже

Валюта
1582
Американські сенатори внесли в Конгрес законопроект про скасування обігу доларової купюри, що існувала всю історію США. Купюру збираються замінити монетою. Цей хід вирішено вжити для реалізації популярної зараз в Америці ідеї економії коштів. За рахунок "монетної реформи" передбачається зберегти 5,5 мільярда доларів за 30 років. Єдина проблема полягає в тому, що самі американці з паперовим доларом розлучатися не бажають.
В Штатах, які роздирає розжарена в останні роки міжпартійна боротьба, ідея заміни доларової купюри монетою користується підтримкою значної частини істеблішменту, незалежно від підтримки тієї чи іншої партії. Укладачем "білля про монету" стали демократ Том Харкін від Айови і відомий республіканець Джон Маккейн, колишній суперник Барака Обами на виборах президента США в 2008 році.
Автори законопроекту вважають, що монета повністю витіснить з обігу паперову банкноту протягом чотирьох років. Спочатку, звичайно, доведеться зазнати деяких збитків - адже витрати на карбування такої кількості монет, яка змогла б повністю наситити величезний американський ринок, будуть великі. Але потім уряд вийде в плюс, оскільки паперові купюри зношуються всього за рік, а от монети можуть служити багато десятиліть.
Всього планують заощадити близько 5,5 мільярда доларів протягом 30 років. Прямо скажемо, не дуже велика сума. Економія на рік становитиме близько 180 мільйонів доларів, тобто практично ніщо на тлі півторатрильйонних дефіцитів бюджету. Але копійка рубль береже, і в даному випадку цю приказку можна застосувати майже буквально. Тим більше, що можливість заощадити кошти, не зачепивши безпосередньо нічиї інтереси, Конгресу і адміністрації США останнім часом надається досить рідко.
Дебати з приводу масового введення в обіг однодоларової монети ведуться в Конгресі з 1986 року. Одним з початкових авторів ідеї був тодішній конгресмен Джим Колбе. Він, до речі, зізнавався, що спочатку хотів таким чином підтримати арізонські рудники (як і Маккейн, він обирався в Конгрес від цього штату), але зараз вважає, що це необхідно для "модернізації" грошового обігу в США.
Головне бюджетно-контрольне управління Конгресу США (GAO) вивчало питання п'ять разів з 1990 року. І в кожному випадку приходило до одного й того ж висновку: "США повинні замінити однодоларову банкноту на однодоларову монету". Проте зробити це ніяк не вдавалося - знаходилися більш термінові питання, які необхідно було вирішувати.
Однодоларові монети нового зразка (їх раніше пропонувалося ввести як основні) почали карбувати в обмеженій кількості ще в 2007 році. Передбачалося, що на аверсі кожної з них будуть зображені профілі президентів США в хронологічному порядку, по чотири в кожен рік випуску. Таким чином, всі президенти будуть увічнені на монетах до кінця 2017 року.
Автори законопроекту посилаються на світовий досвід. Дійсно, заміна дрібних купюр на монети зараз відбувається повсюдно. Найбільш вдалим є приклад Канади, де однодоларову купюру вилучили з обігу чверть століття тому - тепер там ходять тільки монети. При цьому обсяг економії для держави виявився в десять разів вищим від початкового плану. Широко поширені монети високого номіналу в Японії, Великобританії, Австралії та Євросоюзі.
Головна біда однодоларової монети полягає в тому, що її категорично не люблять прості американці. Понад 40 відсотків викарбуваних монет повертаються в міністерство фінансів країни. Незважаючи на те, що обсяг випуску монет обмежений, в державних сховищах їх накопичилося вже 1,4 мільярда відповідних грошових знаків.
Тому не дивно, що у закону про обов'язкову заміну банкнот знайшлися противники. Республіканець Скотт Браун і демократ Джон Керрі вважають, що масове карбування монет призведе лише до розтрати коштів. Вони пропонують зберегти паперовий долар, але оптимізувати його обіг за допомогою власного законопроекту під назвою "Акт про валютну ефективність".
Позицію населення підтримала і адміністрація Барака Обами. Вищеописані "президентські" монети з 2012 року випускаються багаторазово меншим тиражем і з масових фактично перетворені на колекційні.
Америка - не єдина країна, де металеві гроші високого номіналу не були прийняті народом. Точно така ж проблема існує і в Росії, де грошова міні-реформа, яка передбачає заміну 10-рублевих купюр на монети, несподівано забуксувала. Передбачалося, що до кінця 2011 року купюри будуть повністю виведені з обігу, але цього не сталося.
Зараз частка таких монет на ринку становить тільки 66 відсотків. А в деяких регіонах ймовірність отримати 10-рублеву монету замість такої ж купюри падає до 20 відсотків. Втім, в Росії є і свої особливості. Справа в тому, що монети номіналу 10 рублів найчастіше виводяться з обігу... самими ж громадянами, які складують їх у себе в скарбничках або просто в шафах.
У результаті плани держави запровадити найближчим часом масову 50-рублеву монету зазнали краху. ЦБ не хоче зазнавати збитків, які, судячи з результатів обігу 10-рубльовки, будуть значними. Адже спочатку Банк Росії планував заощадити на монетах не менше 18 мільярдів рублів протягом 10 років. Втім, у випадку з монетою 10 рублів справа все одно буде доведена до завершення - питання лише в термінах.
Дмитро Мигунов
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас