Кого призначать винними в кібертероризмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кого призначать винними в кібертероризмі

1597
Під виглядом боротьби з ордами хакерів влада почне розправлятися з будь-якими неугодними ресурсами.
Закриття популярного файлообмінника ex.ua викликало небувалий резонанс в суспільстві. Прості громадяни просто обурювалися діями влади в форумах та соціальних мережах. Більш креативні - за допомогою картинок і "демотиваторів" намагалися висміяти цю ситуацію. А найталановитіші - почали атакувати владу. Протягом декількох днів один за іншим "лягли" сайти МВС, СБУ, портали Президента, Кабміну і Верховної Ради, Нацбанку, партійний сайт Партії регіонів. Одним словом, для Інтернет-ресурсів влади почався своєрідний апокаліпсис.
Справитися з проблемою більш чи менш оперативно змогли поки тільки в Адміністрації Президента. Місцеві фахівці заявили, що зуміли відбити атаки хакерів, проте визнали, що сайт, як і раніше, працює з перебоями. Зате сайт МВС "лежить" до цих пір, і коли він відновить свою роботу, сказати не може ніхто.
Історія з закриттям ex.ua і наступні хакерські атаки несподівано розкрили кілька проблем. По-перше, з'ясувалося, що майже всі органи влади в Україні працюють на неліцензійному, піратському програмному забезпеченні. Наприклад, в МВС, за словами глави прес-служби відомства Володимира Поліщука, крадених програм майже половина - 47%. По-друге, стало зрозуміло, що IT-служби ключових інституцій в країні не в змозі впоратися з атаками хакерів. Іншими словами, до атак хакерів, які не мають ніяких політичних пристрастей, зате готових швидко "завалити" сайти міністерств і відомств, ніхто не був готовий.
В Україні "повна розруха" відносно мереж безпеки, заявив директор Українського мережевого інформаційного центру Юрій Гончарук. "Спроби створити в Україні налагоджену централізовану систему мережевого захисту закінчилися ще в 2005 рік. У розвинених країнах вже давно були створені спеціальні служби, які відповідають за безпеку і працюють спільно з держорганами, МВС та операторами зв'язку. У нас така служба повинна працювати в Держспецзв'язку, але про неї чомусь нічого не чути", - сказав він.
Дійсно, у всьому світі існує проблема хакерів, піратських сайтів і "забороненого" контента. Але на Заході з цим борються цивілізовано. Якщо на тому ж Youtube з'являється щось заборонене, то відповідні органи звертаються до керівництва ресурсу з вимогою зняти це щось. Законослухняні власники видаляють заборонений контент. Ще один приклад цивілізованої поведінки пов'язаний з фільмом "Висоцький. Дякую, що живий". Продюсерська компанія звернулася до керівництва провідних пошуковиків (google, yahoo, mail.ru) з проханням блокувати будь-які посилання на піратські копії фільму. Ситуація із закриттям ex.ua показала, що наші силовики проігнорували елементарні правила піару. Адже якби перед закриттям файлообмінника була проведена інформатака на цей сайт, керівництво міліції затаврувало ганьбою "піратів", згадало про те, що пару місяців тому цей сайт увійшов в десятку "найбільш піратських" сайтів Європи за версією вельми шанованих американських інституцій, такого ажіотажу не було б.
Є й інша проблема. Вона полягає в тому, що, знайти кібер-терориста набагато складніше, ніж, припустимо, "живого" злочинця, який залишає на місці злочину сліди і відбитки пальців. Зломщики комп'ютерних програм і сайтів можуть теоретично перебувати в будь-якій точці України (а то і світу). Тому в цій ситуації набагато легше буде призначити "кібертерориста".
Цим, судячи з усього, і займеться створена недавно Президентом інформаційна контррозвідка в складі СБУ. Дуже ймовірно, що після низки перевірок цей підрозділ доповість главі держави, що Україну готові атакувати орди хакерів, причому не тільки всередині країни, а й на Заході. Може навіть прозвучати нагадування, що "арабська весна" теж починалася в соціальних мережах. Відповідно, боротьба з кібертерористами вимагає не тільки виділення окремого бюджету (бажано шестизначного), а й значних зусиль і ретельних перевірок.
Президент, усвідомивши серйозність ситуації, звичайно, дасть інформаційній контррозвідці повний карт-бланш. Що може початися після цього - залишається тільки здогадуватися. Швидше за все, під шумок боротьби з хакерами почнуться репресії на багатьох інтернет-ресурсах. Причепитися можна буде до чого завгодно: крадене програмне забезпечення, піратський контент... Простіше кажучи: для того, щоб закрити ресурс, багато зусиль не знадобиться. Особливо враховуючи слабку законодавчу базу в Україні, що регулює діяльність Інтернету, сферу авторських прав та інші складові інформаційного ринку.
Вікторія Чирва, Стас Юрасов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас