Експерт: Росія погано підготувала третю газову війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росія погано підготувала третю газову війну

Енергетика
3683
Росія за рахунок України намагається компенсувати нестачу газу для споживачів Європи.
Про це в коментарі УНІАН заявив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.
Він також зазначив, що спроба Росії розв'язати третю газову війну виявилася "досить погано підготовленою". "Якщо в 2009 році Європа свято увірувала в те, що Україна стала головною причиною зупинки транзиту газу, то в 2012 році - тримає руку на пульсі подій. За заявою прес-секретаря Єврокомісії Марлене Хольцнер, скорочення поставок російського газу відбувається через холодну зиму в Росії, яка сама зараз потребує більшого обсягу газу. А представник "Газпром експорту" вважає, що завищені запити Європи на постачання російського газу - не більше, ніж надконтрактні хотілки", - зазначив Землянський.
Україна в цій ситуації, підкреслив експерт, сама відчуває нестачу в поставках російського газу, який також поставляється за заявками. "З початку лютого "Нафтогаз" заявляв 150-160 млн. кубометрів на добу, задовольнялися ж ці заявки тільки на 20%. Так, 2 лютого "Газпром" поставив 410 млн. кубометрів газу, з яких 385 млн. призначалися Європі. Відсутні 100 млн. кубів Україна компенсувала за рахунок сховищ, але тоді навіщо було звинувачувати нас в надконтрактних обсягах споживання? Відповідь проста - щоб виправдати брак ресурсу, який був спрямований на внутрішні потреби споживачів у Росії", - заявив Землянський.
При цьому він підкреслив, що в разі необхідності, Україна зможе компенсувати європейським споживачам недопоставлені Росією обсяги газу. "Виходячи з обсягів газу, що знаходяться в сховищах, Україна може абсолютно спокійно запропонувати Європі компенсувати відсутні обсяги російського газу. Тоді Євросоюзу згодом буде дуже складно погоджуватися на продовження будівництва обхідних Північного і Південного потоків, оскільки в наступну аномально холодну зиму рятівних українських сховищ газу просто не виявиться в системі забезпечення Європи російським газом", - зазначив експерт.
Нагадаємо, в середу, 1 лютого, італійський газотранспортний оператор Snam Rete Gas заявив, що два дні поспіль відчуває брак російського газу: у вівторок заявка італійського оператора була не виконана на 8%, а в середу - вже на 13%. До вечора четверга ця цифра піднялася до 20%.
Скорочення поставок російського газу відчула також і Чехія. Представник чеського оператора RWE Transgas повідомив, що поставки газу з Росії знизилися на кілька відсотків.
Пізніше Газпром звинуватив Україну в тому, що минулого тижня вона вибрала більше російського газу, ніж це передбачено контрактною угодою, і з такими темпами відбору газу може за рік вибрати 60 мільярдів кубометрів при законтрактованих 50 мільярдів кубометрів.
У відповідь Національна акціонерна компанія Нафтогаз заявила, що максимально збільшила відбір природного газу з власних підземних газосховищ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас