Нафтогаз став менше відбирати російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз став менше відбирати російського газу

Енергетика
134
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" скоротила обсяги відбору природного газу, який поставляється Газпромом в ГТС України, повідомляє управління зі зв'язків з громадськістю НАК "Нафтогаз України".
"НАК "Нафтогаз України" максимально збільшила відбір природного газу з власних підземних газосховищ, при цьому скоротивши обсяги відбору природного газу, який поставляється ВАТ "Газпром" в газотранспортну систему України. Це дозволить забезпечити максимальний рівень експорту енергоресурсу в країни Європи", - йдеться в повідомленні, поширеному в суботу.
"Компанія запевняє, що такий режим роботи буде сприяти збільшенню обсягів поставок російського газу через територію України для європейських споживачів, а також дозволить забезпечити потреби українців в цьому енергоносії", - підкреслюється в повідомленні Нафтогазу.
Як повідомлялося, 2 лютого Італія, Австрія, Словаччина, Польща повідомили про зниження поставок газу з Росії. Газпром запевнив, що робить все можливе для забезпечення постачань за всіма напрямками.
Гендиректор "Газпром експорту" Олександр Медведєв висловив подив з приводу повідомлень про те, що нібито відбуваються значні скорочення поставок російського природного газу до Європи. "В умовах суворої зими в Росії і Європі наша компанія максимально наростила поставки газу не тільки в європейські країни, а й до країн СНД - зокрема, в Білорусь і Україну, і одночасно збільшила підйом "блакитного палива" з підземних сховищ. Наприклад, в європейських підземних сховищах відбір нашого газу протягом останнього тижня збільшено майже в чотири рази", - сказав Медведєв.
3 лютого в НАКу заявили, що готові допомогти ВАТ "Газпром" (РФ) в повному забезпеченні споживачів Європи природним газом. У НАК звернули увагу, що значні морози на території РФ спричинили зменшення обсягів поставок природного газу на кордоні з Україною.
У той же час компанія запевняє, що не здійснює додаткового відбору газу із заявлених ВАТ "Газпром" транзитних обсягів, а зростання споживання в Україні компенсує за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ. У суботу заступник голови правління Газпрому Андрій Круглов, кажучи про постачання газу в європейські країни, зазначив, що постачання здійснюються в рамках затвердженого графіка, "але додаткові обсяги, які наші західноєвропейські партнери просять поставити", Газпром в даний час задовольнити не може.
При цьому Круглов заявив, що Україна минулого тижня вибрала більше російського газу, ніж це передбачено контрактною угодою. Контракт передбачає щоденний відбір газу українською стороною в обсязі 135 мільйонів кубометрів, у той же час минулого тижня Україна брала від 150 до 170 мільйонів кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас