Одеса-Броди в 2012 році ризикує вкотре зупинитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одеса-Броди в 2012 році ризикує вкотре зупинитися

Енергетика
320
У 2012 році нафтопровід Одеса-Броди ризикує вкотре зупинитися. На російських постачальників навряд чи можна розраховувати, а білоруські НПЗ більше 1,5 млн. тонн нафти прийняти не зможуть фізично.
У 2012 році нафтопровід Одеса-Броди може вкотре зупинитися. На російських постачальників уже навряд чи можна розраховувати - цього року стартує нафтопровід "Балтійська трубопровідна система-2" (БТС-2), який забере всю "зайву" нафту у російських компаній. Якщо ж щось і залишиться, то черговий розворот труби може остаточно поховати і без того примарну перспективу роботи нафтопроводу в європейському напрямку, - чергового розвороту вже точно ніхто не зрозуміє.
Але він потрібний, щоб як мінімум запустити Одеський НПЗ. Судячи з усього, втомився від українських мандрівок і SOCAR: джерела ZN.UA повідомляють, що державна нафтогазова компанія Азербайджану SXAR з нелояльних східноєвропейських країв перевела погляд на нещодавно збанкрутілий швейцарський нафтопереробний концерн Petroplus. Та й спілкування з українськими трубопровідними транспортниками їм теж далося нелегко.
Основні надії на завантаження магістрального нафтопроводу "Дружба" були пов'язані з підписанням на початку 2011 року контракту з "Білоруською нафтовою компанією" про транспортування азербайджанської нафти нафтопроводом Одеса-Броди і далі по "Дружбі" на Мозирський НПЗ (Білорусь). Спочатку українська сторона заявляла, що не погодиться на цей проект при обсягах транспортування менше 9 млн. тонн на рік, проти чого не заперечував і Мінськ, стверджуючи, що зможе транзитувати по трубі і по залізниці понад 10 млн. тонн нафти на рік.
Відзначимо, що ці заяви звучали в розпал "нафтової" війни між Білоруссю та Росією. Тоді Мінськ демонстративно почав шукати заміну російській нафті у відповідь на введення Москвою експортного мита при поставках сировини в союзну республіку.
Зближення з Мінськом було на руку і Києву, який в 2010 році увійшов в чергову фазу протистояння з Москвою на ґрунті обговорення умов прокачування нафти по своїй території. Україна хотіла показати, що має й інші, крім російських, джерела поставок нафти для завантаження своїх трубопроводів. Зрештою, зійшлися на тому, що в 2011 році "сябри" прокачають в Мозир 4 млн. тонн нафти. За підсумком вийшло менше 1 млн.
Прогнози на 2012 рік неважливі. У 2011-му Росія і Білорусь "злилися" в Митному союзі, і експортне мито було знято. В 2012-му росіяни обіцяють поставити на білоруські НПЗ у Мозирі та Новополоцьку 21,5 млн. тонн нафти, що відповідає 95% їх сумарної потужності (близько 23 млн. тонн). Таким чином, потреба в іншому джерелі нафти практично відпадає.
Публічно білоруська сторона не відмовляється від проекту поставок азербайджанської нафти з використанням українського маршруту, хоча цілком очевидно, що більше 1,5 млн. тонн білоруські НПЗ не в змозі прийняти фізично, не кажучи вже про 4 млн. тонн, а тим більше про 10 млн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас