Меркель переконувала Пекін в перспективах євро і безперспективності протекціонізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель переконувала Пекін в перспективах євро і безперспективності протекціонізму

Казна та Політика
579
Канцлер Німеччини їздила в КНР не за грошима, а за довірою. Результатом її візиту може стати помітне посилення ролі Китаю в МВФ і збільшення коштів фонду, призначених для допомоги єврозоні, вважає Андрій Гурков.
Ангела відправлялася в свій п'ятий за час перебування на посту канцлера ФРН візит до Китаю в подвійній ролі. З одного боку, як лідер держави, яка вкрай зацікавлена в подальшому розвитку ділового співробітництва з основним на даний момент локомотивом світової економіки. З іншого боку, як ключовий представник Євросоюзу і насамперед єврозони. А та переживає зараз важку боргову кризу, що вже переросла у міжнародну кризу довіри до грошової одиниці євро.
Докладний звіт про антикризові заходи
Тому головне завдання Меркель як європейського політика полягало в тому, щоб переконати китайську політичну еліту: в Євросоюзі сповнені рішучості і здатні подолати нинішні труднощі. Момент для такої місії виявився вельми вдалим, адже буквально за два дні до від'їзду канцлер Німеччини разом з іншими главами держав і урядів країн ЄС схвалила на саміті в Брюсселі так званий фіскальний пакт. Для боротьби з сьогоднішніми найгострішими борговими проблемами єврозони він, звичайно ж, непридатний, але в перспективі зможе реально сприяти запобіганню нових боргових криз. Це має розвіяти сумніви в довгострокових перспективах євро.
Що ж до заходів короткострокового характеру, то серед них - і запуск Європейського стабілізаційного механізму (ESM) на рік раніше, ніж планувалося, і жорсткий режим економії практично у всій єврозоні, і конкретні зусилля з підвищення конкурентоспроможності проблемних країн. Про все це Ангела Меркель детально розповідала в Пекіні і голові КНР Ху Цзіньтао, і прем'єру Держради КНР Вень Цзябао, і главі центробанку Чжоу Сяочуань, і голові суверенного фонду Лоу Цзівейю, і експертному співтовариству, що зібралося послухати канцлера ФРН в Академії суспільних наук.
Пряма або непряма підтримка європейських стабфондів
Про зримі результати цієї роз'яснювальної роботи поки говорити рано: підірвану довіру відразу не відновиш. Тому наївно вважати, ніби Меркель їздила за конкретними грошима і, не отримавши їх, розчарована. Європейцям ще тільки доведеться на ділі довести, що вони дійсно почали "нове бюджетне життя". Про це гості з Берліна дуже жорстко нагадав Вень Цзябао, заявивши, що чекає від ЄС ще більших зусиль у боротьбі з кризою. Але одночасно прем'єр Держради КНР вважав за потрібне повідомити: його країна "подумує" про те, щоб підтримати нині діючий стабфонд EFSF або ESM, що заступає на "бойове чергування" в середині літа. А голова КНР Ху Цзіньтао запевнив німецького лідера в тому, що його Китай не залишиться осторонь при вирішенні проблем Євросоюзу.
Проте КНР, швидше за все, зіграє більш активну роль в подоланні європейської боргової кризи не безпосередньо, а опосередковано, через Міжнародний валютний фонд. Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликає збільшити фінансові кошти фонду на 500 мільярдів доларів. Вагому частину цієї суми міг би внести Китай, що володіє трильйонними валютними резервами. Тим самим він вбив би відразу двох зайців - допоміг європейцям і одночасно посилив власний вплив у цій надзвичайно важливій міжнародній фінансовій організації.
Ангела Меркель привітала б більш активну участь КНР у вирішенні глобальних фінансових проблем. Це абсолютно очевидно. Ми не знаємо, що саме вона обговорювала в Пекіні за зачиненими дверима, але у своєму публічному виступі в Академії суспільних наук канцлер ФРН наголосила ту велику роль, яку Китай міг би зіграти в рамках "великої двадцятки" при створенні того, що прийнято називати новою світовою фінансовою архітектурою. Європейці надають темі ефективного регулювання ринків велике значення і явно розраховують на розуміння і підтримку китайців.
Рівні права для німецьких та китайських підприємців
Наскільки б не були важливі в даний момент проблеми єврозони, німецький лідер під час візиту в Китай, природно, активно займалася відстоюванням економічних інтересів самої Німеччини. Про конкретні проекти двостороннього співробітництва йшлося, зокрема, під час перебування Меркель в південній провінції Гуандун. У Берліні особливо відзначили той факт, що в поїздку по країні разом із закордонною гостею вирушив прем'єр Держради КНР Вень Цзябао, чого він зазвичай не робить, і сприйняли це як багатозначний символічний жест.
Але це не змусило Ангелу Меркель відмовитися від критичних висловлювань на адресу пекінського керівництва, причому не тільки в політичній, а й в економічній сфері. Судячи з озвучених заяв, найбільше її турбує китайський протекціонізм. Гостя з Берліна вказала в Пекіні, що німецькі компанії вправі розраховувати на те, щоб в КНР їм надавали ті ж права, що і китайським. "Адже ринок Німеччини відкритий для китайських підприємців", - нагадала канцлер. Втім, то була не тільки критика. Ангела Меркель недвозначно дала в Пекіні політичне "зелене світло" розширенню китайських інвестицій в німецьку економіку.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас