Іран має намір скоротити експорт нафти в деякі європейські країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран має намір скоротити експорт нафти в деякі європейські країни

Енергетика
248
Влада Ірану має намір скоротити експорт нафти в низку європейських країн. Про це повідомив міністр нафти Ірану Ростам Каземі, передає Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ. "Експорт нафти в низку європейських країн буде, безсумнівно, скорочений. Про які саме країни йдеться, ми уточнимо пізніше", - заявив міністр.
23 січня ц.р. Євросоюз (ЄС) схвалив новий пакет санкцій відносно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також фінансові та страхові операції, що їх стосуються. Крім того, заборона накладена на експорт до Ірану нафтохімічного устаткування, на передачу відповідних технологій, на інвестиції в іранські компанії нафтового сектора і на створення спільних підприємств. Відповідно до вжитих обмежувальних заходів, до 1 липня 2012 р. від санкцій звільняються сторони чинних угод з Іраном.
У III кварталі 2011 р. 25% іранської нафти, що пішла на експорт, було закуплено країнами ЄС.
Іран є другим серед членів Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) постачальником після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран перебував на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На частку країн Євросоюзу в даний час припадає близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас