Янукович: Ціна на газ є викликом для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Ціна на газ є викликом для України

Енергетика
574
Висока ціна на газ є "викликом для України", заявив президент Віктор Янукович на міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені.
"Ми зіткнулися з викликом, з яким навряд чи зараз стикається будь-яка інша європейська країна", - заявив Янукович, передає ИТАР-ТАСС.
Україна, за його словами, повинна платити "непомірно високу та економічно необґрунтовану ціну за газ".
"При цьому ми повинні закуповувати в два рази більше палива, ніж нам потрібно, - сказав він. - Фактично третину державного бюджету країна повинна направити на оплату енергоносіїв".
"Приклад України свідчить про необхідність консолідації наших спільних зусиль з вироблення чітких, прозорих і справедливих правил гри в енергетичній сфері", - сказав він.
Нагадаємо, глава держави взяв участь у панельній дискусії "Енергетика, ресурси та навколишнє середовище - нові параметри безпеки" на 48-й Мюнхенській конференції з питань безпеки.
Київ веде з Москвою тривалі переговори про зниження ціни на газ, однак поки що переговори не увінчалися успіхом. Раніше Україна заявила про намір скоротити закупівлі газу в РФ цього року до 27 млрд. кубометрів з передбачених контрактом 52 млрд. кубометрів. Російська сторона у відповідь заявила, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку поставок.
Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна має намір поступово скорочувати імпорт газу, продовжуючи переговори з Росією про зниження ціни.
13 січня Янукович заявив, що Київ шукає інші джерела поставок газу за нижчими цінами. В цей же день Україна вирішила наростити видобуток вугілля до 84 млн. тонн.
У січні розпочався черговий раунд переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом України". Росія погодилася розглянути можливість зниження вартості газу, але на своїх умовах. Прем'єр-міністр Володимир Путін обіцяв Києву знижку в обмін на вступ України до Митного союзу, але отримав відмову.
Напередодні глава Міненерго України Юрій Бойко повідомив, що Україна оголосила відкритий тендер з відбору компанії, яка займеться визначенням вартості газотранспортної системи країни. В кінці грудня глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомляв, що Україна оцінила свою ГТС в 20 млрд. доларів і при цьому попросила знижку на газ 9 млрд. доларів щорічно в разі створення газотранспортного консорціуму для управління ГТС. При цьому, на думку Міллера, уже в 2012 році українська труба може сильно впасти в ціні.
При цьому "базовою моделлю" з управління ГТС, за словами Бойка, обраний варіант тристороннього консорціуму за участю України, Росії та Європи - саме на ньому наполягають українські переговорники. Міністр запевнив, що в разі реалізації цієї моделі Україна приділить увагу рівному представництву сторін в об'єднанні.
Напередодні нового раунду переговорів глава "Газпрому" Міллер дав зрозуміти, що Києву варто йти на компроміси, інакше українська труба просто перестане існувати.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас