Прем'єр Греції готовий піти у відставку, якщо не забезпечить нові кредити для країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Греції готовий піти у відставку, якщо не забезпечить нові кредити для країни

Казна та Політика
163
Глава антикризового коаліційного уряду Греції Лукас Пападемос готовий піти у відставку, якщо основні політичні сили країни не домовляться щодо подальших реформ, необхідних для отримання другого пакета фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу. 4 лютого прем'єр проведе ключові консультації з лідерами трьох партій, що входять в правлячу коаліцію, - Всегрецького соціалістичного руху, "Нової демократії" і "Народного православного призову". Якщо політики не дійдуть консенсусу, Пападемос може подати у відставку, пише онлайн-видання грецької газети Kathimerini.
ЄС і МВФ в обмін на новий пакет фінансової допомоги обсягом 130 млрд євро вимагають від усіх грецьких партій твердих гарантій того, що реформи, спрямовані на скорочення бюджетного дефіциту і модернізацію економіки, будуть продовжені і після загальнонаціональних виборів, які пройдуть в квітні 2012 року. Проте грецькі політики бояться підписуватися під подальшими заходами жорсткої економії, побоюючись реакції і без того розчарованого електорату.
Зокрема, за даними грецьких ЗМІ, міжнародні кредитори хочуть, щоб мінімальний розмір оплати праці в Греції був знижений з поточних 751 євро на місяць до 600 євро. Однак профспілки і роботодавці країни вже повідомили Пападемосу в листі, що не готові йти на такі жертви.
У жовтні 2011 року Євросоюз схвалив другу за півтора року програму фінансової допомоги Греції об'ємом 130 млрд євро, що передбачає також скорочення грецького боргу за облігаціями, що належить приватному сектору (банкам, страховим компаніям, пенсійним фондам тощо). Проте ні переговори Греції і приватних кредиторів щодо параметрів реструктуризації бондів, ні узгодження умов нових кредитів від ЄС і МВФ ще не завершені. Тим часом джерела в Євросоюзі повідомили, що обсяг нової програми може бути збільшений до 145 млрд євро як допомога для рекапіталізації грецьких банків, які також повинні будуть обмінювати держоблігації країни з втратою вартості.
Якщо Греція не отримає нових кредитів, вона не зможе розплатитися за облігаціями на 14,5 млрд євро, термін погашення яких настає в березні 2012 року. У цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас