Богатирьова: Війна в Ірані спровокує стрибок ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богатирьова: Війна в Ірані спровокує стрибок ціни на газ

Енергетика
382
Ціна на газ для України до кінця року може збільшитися до 700 доларів за 1000 кубометрів у разі продовження військового сценарію на Близькому Сході і в Північній Африці, вважає секретар Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Раїса Богатирьова.
"Неважко зрозуміти, що в разі розгортання військового сценарію (в районі Ормузької протоки) протягом найближчих місяців світ чекатиме стрибок нафтових цін, що призведе до зростання ціни кошика нафтопродуктів. Через контрактну формулу це викличе зростання ціни газу в 4 -му кварталі цього року", - сказала Богатирьова в інтерв'ю журналу "Віче", опублікованому на сайті РНБО в п'ятницю.
Вона припустила, що в такому разі нинішня ціна на газ 516 доларів за 1000 кубометрів (без урахування знижки) "може трансформуватися в зовсім захмарну".
"Якщо навіть ціна нафти не досягне 200-250 доларів за барель, як це прогнозують деякі закордонні аналітики, а вийде на максимум 2008 року - близько 150 доларів, то ми отримаємо ціну на газ під 700 доларів за 1000 кубометрів", - підкреслила секретар РНБО України.
Ормузька протока - стратегічно важлива протока, що з'єднує Оманську затоку на південному сході з Перською затокою на південному заході. Північне узбережжя належить Ірану (Персії), а південне - Об'єднаним Арабським Еміратам та напіванклаву Омана.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас