Китайський економіст попереджає про дефляцію в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський економіст попереджає про дефляцію в 2012 році

Казна та Політика
525
Основний індекс споживчих цін у Китаї (CPI) буде знижуватися в місячному вирахуванні в найближчі місяці і покаже скорочення в річному вирахуванні в другій половині 2012 року. Таку думку висловив фінансовий аналітик з Центру розвитку і досліджень при Державній раді КНР Ву Цин. Для запобігання подібному результату Китай повинен різко змінити монетарну політику, щоб підтримати зростання, написав урядовий економіст в газеті China Economic Times.
"Китай скоригував надмірне посилення монетарної політики в останньому кварталі 2011 року, але швидкість і зусилля, що вживаються для зміни курсу, недостатні", - вважає Ву Цин.
"Виникне типова дефляція", якщо регулятори не зроблять превентивних дій, попередив економіст.
Коментарі аналітика показали, що наростає тиск Пекіна на Центробанк Китаю, з тим щоб змусити його активніше пом'якшувати політику.
У грудні китайський CPI виріс на 4,1% в річному вирахуванні і на 0,3%, в порівнянні з листопадом.
На плановому засіданні Держради під головуванням прем'єр-міністра Вень Цзябао на цьому тижні глава уряду не озвучив прогноз щодо загальної інфляції в 2012 році, але сказав, що хоче побачити зниження цін на будинки та кредитну підтримку великих інфраструктурних проектів.
Народний банк Китаю в останній день листопада оголосив про скорочення норм банківського резервування на 0,5 відсоткового пункту, але з тих пір утримується від подальшого їх зниження незважаючи на те, що ринок широко чекає такого заходу.
Чжан Ченхуй, інший аналітик з урядового дослідницького інституту, також написав, що ЦБ повинен знизити рівень вимог до банківських резервів в 2012 році, щоб підтримати належне зростання грошової маси і банківського кредитування.
"Ринок відчуває брак грошей, і в Центробанку є величезний простір для подальшого скорочення норм резервування", - зазначив експерт.
Згідно з останнім опитуванням Reuters, економісти очікують, що Народний банк Китаю скоротить норми резервування на 2 відсоткові пункти в 2012 році, тобто проведе чотири зниження по 0,5 відсоткового пункту. Якщо цей прогноз точний, банкам доведеться направити 19% депозитів у ЦБ до кінця цього року.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас