Китайський економіст попереджає про дефляцію в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський економіст попереджає про дефляцію в 2012 році

Казна та Політика
469
Основний індекс споживчих цін у Китаї (CPI) буде знижуватися в місячному численні в найближчі місяці і покаже скорочення в річному обчисленні в другій половині 2012 року. Таку думку висловив фінансовий аналітик з Центру розвитку і досліджень при Державній раді КНР Ву Цин. Для запобігання подібному результату Китай повинен різко змінити монетарну політику, щоб підтримати зростання, написав урядовий економіст в газеті China Economic Times.
"Китай скоректував надмірне посилення монетарної політики в останньому кварталі 2011 року, але швидкість і зусилля, що докладаються для зміни курсу, недостатні", - вважає Ву Цин.
"Виникне типова дефляція", якщо регулятори не зроблять превентивних дій, попередив економіст.
Коментарі аналітика показали, що наростає тиск Пекіна на Центробанк Китаю, з тим щоб змусити його активніше пом'якшувати політику.
У грудні китайський CPI зріс на 4,1% в річному численні і на 0,3% в порівнянні з листопадом.
На плановому засіданні Держради під головуванням прем'єр-міністра Вень Цзябао на цьому тижні глава уряду не озвучив прогноз щодо загальної інфляції в 2012 році, але сказав, що хоче побачити зниження цін на будинки та кредитну підтримку великих інфраструктурних проектів.
Народний банк Китаю в останній день листопада оголосив про скорочення норм банківського резервування на 0,5 в.п., але відтоді утримується від подальшого їх зниження незважаючи на те, що ринок широко чекає такого заходу.
Чжан Ченхуй, інший аналітик з урядового дослідницького інституту, також написав, що ЦБ повинен знизити рівень вимог до банківських резервів в 2012 році, щоб підтримати належне зростання грошової маси і банківського кредитування.
"Ринок відчуває брак грошей, і в Центробанку є величезний простір для подальшого скорочення норм резервування", - зазначив експерт.
Згідно з останнім опитуванням Reuters, економісти очікують, що Народний банк Китаю скоротить норми резервування на 2 в.п. в 2012 році, тобто проведе чотири зниження по 0,5 в.п.. Якщо цей прогноз правильний, банкам доведеться направити 19% депозитів у ЦБ до кінця цього року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас