Віддам задарма — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віддам задарма

Фондовий ринок
1057
На минулий рік основний індикатор українського фондового ринку - індекс UX, що розраховується "Українською біржею", знизився на 42% - до 1458,87 індексного пункту. Такого повороту подій аналітики не очікували. Ще в середині минулого року вони прогнозували зростання цін на акції більшості українських емітентів.
Так, Павло Ілляшенко, аналітик зі стратегії компанії "Аструм Інвестмент Менеджмент", зізнався: "На початку 2011 р. я очікував зростання індексу UX на 20-30%. При негативному сценарії - зниження на 15-20%". В основному таким прогнозам сприяли низькі ціни на акції українських компаній, які продовжували повільно знижуватися в першій половині 2011 р.
Надії на їх підвищення розвіялися на початку серпня, коли за кілька днів індекс UX упав відразу на 16%. Зазначимо: незадовго до цього на 5% обвалилися індекси на фондових ринках розвинених країн, що було зумовлено зниженням агентством Standart & Poor's кредитного рейтингу США c AAA до AA+ зі збереженням прогнозу "негативний".
Ефект метелика
Аналітики і торговці усвідомили, що їхнім надіям на швидке одужання світової економіки не судилося збутися. За словами експертів, прорахунки економічної політики в США і особливо в Європі призвели до ще більш сильного сповільнення темпів економічного зростання, а також створили передумови для масштабної банківської кризи.
"Основна помилка учасників ринку і чиновників полягала в тому, що вони не взяли до уваги вимушене зниження боргового навантаження в економіці", - вважає Ільяшенко. В результаті скорочення боргу споживачі стали менше купувати. Внаслідок цього і компанії почали менше інвестувати.
"При такому становищі однією з головних рушійних сил зростання економіки могли б стати державні витрати, - говорить Павло Ільяшенко. - Але в 2011 р. стала популярною ідея про необхідність скорочення дефіциту бюджетів в США і країнах Південної Європи. Виходить, коли держвидатки були дуже важливі для подальшого економічного зростання, їх стали скорочувати, що неминуче позначилося на економічній динаміці й призвело до посилення європейської боргової кризи".
Заручниками такої ситуації виявилися і акції українського фондового ринку. Причому в минулому році обвалювалися ціни на цінні папери (ЦП) емітентів, що представляють майже всі галузі економіки України.
Банки-склянки
Від фінансової кризи найсильніше постраждав банківський сектор. Так, вартість акцій Укрсоцбанку на "Українській біржі" за минулий рік зменшилася на 71%, "Райффайзен Банку Аваль" - на 67%. Це одні з найгірших показників на фондовому ринку.
"Акції вітчизняних банків оцінюються зараз істотно нижче від їх балансової вартості, при цьому відношення капіталізації банку до власного капіталу в минулому році в середньому становило 0,40. Більше того, акції українських банків котируються зараз з дисконтом 68% відносно паперів аналогічних фінустанов інших країн СНД", - відзначає Анастасія Туюкова, аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал".
Варто відзначити, що останній раз банківські ЦП котирувалися на українському організованому фондовому ринку нижче балансової вартості в кінці 2008 р. - на початку 2009 р. Іншими словами, на самому початку світової фінансової кризи. За весь цей час акції банків майже не припиняли дешевшати.
Навіть в ті періоди, коли ціни на фондовому ринку час від часу зростали, вартість акцій банків продовжувала знижуватися. При цьому аналітики, як раніше, так і тепер, вважають ринкову оцінку ЦП банків заниженою і все ще чекають підвищення їх вартості.
"Поточна оцінка вартості банківських акцій занадто консервативна. Ми вважаємо, що, як тільки проясниться картина на світових майданчиках, у акцій Укрсоцбанку і "Райффайзен Банку Аваль", які є одними з найбільш ліквідних ЦП на українському ринку акцій, будуть одні з кращих перспектив для зростання", - говорить Туюкова.
Коксування
Ненабагато менше банківського сектора "просіли" ЦП компаній коксохімічної та металургійної промисловості. "Одна з причин падіння цін на акції компаній цих галузей - зниження вартості металургійної продукції у вересні - грудні минулого року", - пояснює Іван Дзвінка, аналітик інвесткомпанії "Івекс Капітал".
Найбільше знизилися котирування ЦП Ясиновського коксохімічного заводу - на 70%. Варто зазначити, що основною причиною падіння цін на ЦП цього емітента стало рішення про припинення торгів акціями заводу, прийняте в кінці травня минулого року Держкомісією з цінних паперів та фондового ринку. Дане рішення обґрунтовувалося наявністю конфлікту акціонерів материнської групи "Донецьксталь". В результаті тільки за один день 27 травня акції компанії подешевшали на 35%.
Знизилися і котирування ЦП Авдіївського коксохімічного заводу - за минулий рік на 59%. І це незважаючи на те, що прибуток компанії збільшився. "За I квартал 2011 р. компанія показала один з кращих фінансових результатів за останні два з половиною роки. Чистий прибуток за квартал склав 130 млн грн., тоді як за весь 2010 р. - 22 млн грн.", - зазначає пан Дзвінка. Треба сказати, що 16 травня 2011 р. дана новина призвела до подорожчання акцій заводу на 8%.
В середньому на 63% за минулий рік зменшилася і капіталізація Єнакіївського металургійного заводу. Падіння було б ще більшим, якби не різке збільшення вартості компанії в кінці минулого року.
"З кінця жовтня до середини листопада ціна акцій заводу підвищилася на 107%. Це було зумовлено очікуванням запуску нових доменних потужностей і істотним поліпшенням фінансової звітності компанії за III квартал 2011 р.", - пояснює Іван Дзвінка. За його словами, на початку грудня 2011 року завод запустив нову доменну піч потужністю 1,2 млн т на рік, що збільшило в півтора рази його потужності з виробництва чавуну.
Більш ніж на 50% в минулому році подешевшали і акції "Азовсталі", хоча особливо негативних новин з приводу даного емітента не було. Крім того, в кінці травня компанія закрила енергонеефективний мартенівський цех.
Нахімічили
Трійку галузей економіки України, що найбільше подешевшали, замикає хімпром. Правда, на організованому фондовому ринку хімічна промисловість представлена всього одним ліквідним емітентом - компанією "Стирол". За словами аналітиків, обвал котирувань даного емітента пов'язаний з тим, що дешевого газу для виробництва азотних добрив компанія так і не знайшла.
"Негативний вплив справило розвінчання чуток про здешевлення сировини для виробництва азотних добрив, коли, здавалося, на міждержавному рівні вже знайдений вихід у вигляді поставок дешевого газу для хімічної галузі, - говорить Владислав Ревчук, директор інвесткомпанії "І-нвест". - Крім того, негативно позначилося на ціні акцій недостатнє розкриття інформації самим емітентом".
Відзначимо, що після того як в компанії змінився власник, фондовики почали скаржитися на погіршення ставлення емітента до міноритарних акціонерів.
Анна Уляницька
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас