Долар vs гривня: Який вклад вибрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар vs гривня: Який вклад вибрати

Кредит&Депозит
3796
Гривню нині модно критикувати. На телебаченні і в ЗМІ найбільш популярними і затребуваними залишаються прогнози про її крах і обвал. Причому як сильно вона обвалиться - до 9, 10 або навіть 12 грн. за долар, а також чому це станеться - справа десята, головне, що висновок завжди один: знецінення гривневих заощаджень не уникнути.
І чим більше всілякі експерти, рейтингові агентства, аналітичні центри експлуатують почуття громадян, обрушуючи на них бурхливі потоки зведень, прогнозів, думок, котирувань, тим швидше зажурений слухач біжить в обмінний пункт по долари, євро або франки.
Прибутковість нижче плінтуса
Найбільш нещасливими сьогодні виглядають ті, хто повірив у майбутнє європейської валюти. "Купившись" на численні обіцянки експертів на початку року про те, що економіка єврозони вийшла з кризи, вони в підсумку залишилися "з носом": курс за рік упав майже на 8,5% (з 11,7 до 10,7 грн./євро), а сама валюта відкотилася до показників початку року. В результаті наші громадяни не тільки не заробили, але ще й втратили на кожній тисячі євро по 100 грн. От уже справдився старий жарт: "Щодо валютних курсів поради водія таксі так само хороші, як і поради професора економіки".
Нічого незвичайного, знову-таки всупереч прогнозам, не сталося і з готівковим доларом. За минулий рік українці купили у банків іноземної валюти на $13,45 млрд більше, ніж продали, з них тільки 2,129 млрд доларів повернулися в банки у вигляді валютних депозитів. Інші залишилися в "панчохах". Але "зелений" колективних очікувань заробити не виправдав: курс долара зріс всього з 7,98-8,04 до 8,03-8,09 грн. Це означає, що, купивши долар рік тому в середньому по 8,03 грн., сьогодні його можна продати за таким же курсом, нічого не заробивши, але трохи втративши на інфляції (хоча вона і була рекордно низькою за рік - 4,3% , з кожної тисячі "зелених" - це 344 гривні "усушки").
Трохи краще йдуть справи у покупців благородних металів - золота, срібла, платини. Інтуїція їх не підвела - ціна, приміром, на золото в 2012 році зросла з 310 до 360-380 грн./г. Але є одне "але": через велику різницю між купівлею і продажем злитків (до 25%) розраховувати на прибутки можна буде тільки через 3-5 років, та й то за умови триваючого зростання цін на золото.
Про те, що золото буде рости в ціні, не говорить сьогодні хіба що лінивий. Однак, перш ніж скуповувати і потім "чахнути над златом", варто звернути увагу на один цікавий факт, який навряд чи стануть озвучувати адепти вкладень в золото. Справа в тому, що нині золото дорожче платини, хоча зазвичай все навпаки. Платина на відміну від золота має більше застосування, без неї не обійтися в сучасній техніці (напівпровідниках). Золото ж частіше служить прикрасою і "тихою гаванню" для капіталів. З технічної точки зору нічого не змінилося, а от з фінансової - золото вирвалося вперед. Чи не говорить це про те, що "жовтий метал" дещо переоцінений?
Скептикам всупереч
А що ж відбувається насправді з гривнею? Тут ми маємо воістину парадоксальну картину: всупереч всім "страшилкам" з квітня 2009-го гривня залишається стабільною. Причому весь цей час світ змінювався: градус політичного протистояння на Близькому Сході і в Африці зріс, економіку провідних флагманів єврозони розгойдувало, а емоції наших громадян по черзі розбурхували то влада, то опозиція.
Проте залишимо осторонь емоції і подивимося на картину в цифрах: помінявши рік тому 5 тис. доларів за курсом 7,98 грн./$1 і поклавши цю суму (39 900 грн.) на депозит під 16% річних, ми отримаємо сьогодні 6300 грн. Обмінявши їх через рік навіть за курсом 8,08 грн./$1, ми отримаємо на руки 5 тис. 790 доларів. Тоді як поклавши ту ж суму на доларовий депозит (під 6%), через рік у нас буде тільки 300 доларів бонусу. Загалом, як не крути, а найбільше вигадали власники гривневих депозитів (хто б міг подумати про це в січні 2011-го!).
Вибираємо депозит
Якщо подивитися на ситуацію в 2012 році, то при нинішніх щедрих обіцянках банків по гривневих депозитах (в середньому 16% річних) і помірних - по валютних (в середньому 7,4%) позитивна курсова різниця по гривневих депозитах (8,6 %) з лишком покриє втрати при незначному знеціненні гривні.
При цьому варто пам'ятати, що ставки по валютних вкладах будуть знижуватися. Це диктує логіка економічних процесів: банки мало зацікавлені в тому, щоб населення приносило їм валюту, адже валютне кредитування фізосіб заборонено, а на валютних спекуляціях не дає заробити НБУ. Тож на даний момент їм не вистачає гривні, а не доларів і євро, про що і свідчить щедре зростання ставок саме по гривневих депозитах.
Безумовно, "зі стелі" прогнози, як могли вже здогадатися проникливі читачі, не з'являються. Хтось виграє на тому, що громадяни масово здають в обмінники євро, піддавшись паніці про швидкий кінець Євросоюзу, хтось обіцяє "молочні ріки", аби тільки купували золото, а комусь і бакс не милий нібито через проблеми з держборгом економіки №1 в світі. Насправді ж універсальне правило спекулянта говорить: не важливо, куди курс рухається, аби він рухався. А там уже завжди знайдуться бажаючі, хто "сам обманюватися радий".
Щоб не потрапити в халепу, треба знати декілька простих правил. Головне, вибираючи між доларовим депозитом і гривневим, треба чесно відповісти собі на питання: "Чи вірите ви, що гривня залишиться стабільною або її коливання будуть незначними?". Якщо так, ваш вибір - гривневий депозит. Якщо ж інтуїція підказує протилежне, тобто гривня впаде нижче ніж 8,6/$1, тоді - доларовий. Що може бути простіше?
Нацбанк проти спекулянтів
Перш ніж піддатися емоційному пориву і повірити в той чи інший прогноз, потрібно розібратися, що стоїть за оцінкою, чи має вона підстави, чи правильно ви її зрозуміли. Перефразовуючи Умберто Еко, можна сказати, що основна задача спекулянтів - це "каркати і накаркувати", щоб якомога більше людей прагнули обзавестися заповітним баксом, розгойдуючи ситуацію на валютному ринку. Кожна копійка поступки буде сприйматися суспільством абсолютно передбачувано: гривня падає, але влада приховує, треба швидше бігти купувати долари. А далі - як у тій пісні: "Я озирнувся подивитися, не чи озирнулась вона...". У результаті або НБУ зіб'є паніку шляхом розпродажу доларів з резервів, або гривня впаде, або ажіотаж вщухне. Паніка в даному випадку - найгірший порадник. І ті, хто в 2008 році купував долари по 8,3, 10 і навіть 15 грн. за долар, про це напевно пам'ятають.
Та повернімося до сьогоднішніх реалій: весь минулий рік доводить, що в цілому українська модель - жорстка грошова політика, при якій банками всіляко обмежуються можливості для валютних спекуляцій, але стимулюється кредитування, - працює. Дійсно, інфляція знижується, економіка зросла на 5,2%, а курс поступово стає більш гнучким. Якщо Україні вдасться зменшити щомісячний платіж за газ, кон'юнктура на світових ринках суттєво не погіршиться в найближчі кілька місяців, а Євро-2012 дасть приплив валюти, у Національного банку є всі шанси утримати гривню стабільною. Крім того, зміцнитися гривні допоможе і впровадження нових фінансових інструментів для населення - інвестиційних золотих монет, "золотих" сертифікатів і валютних ОВДП, які можуть стати альтернативою долару.
Ці та інші думки, мабуть, і підштовхують Нацбанк продовжувати розпочатий курс. В одному з інтерв'ю його голова Сергій Арбузов прямо дав зрозуміти, що ніяких сюрпризів з курсом у 2012 році не буде.
Природно, це вимагатиме від уряду і Нацбанку рішучих дій. Але це і так зрозуміло: пусти будь-яку, навіть найміцнішу економіку на самоплив, і вона зустріне наступну хвилю економічної кризи в такому слабкому стані, що будь-який чих зіб'є її з ніг. Це, як кажуть, і без експертів ясно.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас