Експерти: Заходи Греції для отримання нової допомоги не знімуть питання про вихід країни з єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Заходи Греції для отримання нової допомоги не знімуть питання про вихід країни з єврозони

Казна та Політика
249
Дії, що вживаються Афінами для отримання другого пакета міжнародної допомоги, включаючи переговори з приватними інвесторами про реструктуризацію держборгу, навряд чи зможуть вирішити проблеми цієї країни і не знімуть питання про можливий вихід Греції з єврозони, вважають аналітики.
На їхню думку, грецький борг є надто великим, темпи зростання економіки - надто слабкими, а бюджетний дефіцит - занадто значним, щоб країна могла обійтися без нової допомоги європейських держав, яку вони надають все неохоче.
"Греція глибоко загрузла в проблемах, - цитує агентство Bloomberg Хольгера Шмідінга, економіста Berenberg Bank в Лондоні. - Бюджетна програма, що реалізується в країні, провалюється. Надлишкова економія, нестача реформ, адміністративна некомпетентність і політичний глухий кут - все це штовхає грецьку економіку в очевидну смертельну спіраль. Багато з прийнятих заходів працювати не будуть".
Уряд Греції продовжує переговори з приватними кредиторами, які передбачають реструктуризацію боргу країни з втратою інвесторами більше 70% своїх вкладень. Ці переговори, як очікується, будуть завершені в найближчі дні.
Приватні кредитори готові погодитися на ставку купона 3,6% за новими тридцятирічними облігаціями Греції, які будуть випущені замість паперів, що перебувають в обігу, повідомило джерело, знайоме з перебігом переговорів. Такі умови повинні скоротити боргове навантаження країни до 120% ВВП до 2020 року, в порівнянні з 160% ВВП в 2011 році.
Глава Deutsche Bank Йозеф Аккерман, який також очолює Інститут міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF), що веде переговори від імені власників грецьких облігацій сукупною номінальною вартістю близько 200 млрд євро, заявив, що угода може бути досягнута "в найближчі тижні, можливо, навіть дні".
Аккерман в ці вихідні, ймовірно, відвідає Афіни, де будуть продовжені переговори.
Тим часом, міністри фінансів Німеччини, Люксембурга, Нідерландів і Фінляндії зберуться в п'ятницю в Брюсселі для обговорення грецького питання, повідомило джерело в німецькому Мінфіні.
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле в четвер заявив, що європейські країни не можуть "нескінченно платити" за борги Греції. "Країні необхідний новий пакет фінансової допомоги, це не піддається сумніву, однак Греція повинна сама створити умови для цього", - заявив він.
Лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман заявив у четвер, що Греція оголосить дефолт за своїми боргами і, ймовірно, вийде з єврозони. "Греція по суті знаходиться в безвихідній ситуації, - вважає економіст. - Країна оголосить про дефолт. Фактично вона вже в цьому стані. Питання в тому, чи вийде країна з зони євро, і в даний момент, я вважаю, що це швидше трапиться, ніж ні".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас