"Газпром" сів у калюжу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" сів у калюжу

Енергетика
8736
"Газпром" знову взявся постачати замерзаючим клієнтам в ЄС казки, замість необхідних і обіцяних обсягів газу. Вчора заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв висловив подив з приводу повідомлень європейських компаній про те, що нібито відбуваються значні скорочення поставок російського газу в країни ЄС.
"В умовах суворої зими в Росії і Європі наша компанія максимально наростила поставки газу не тільки в європейські країни, а й до країн СНД - зокрема, в Білорусь і Україну, і одночасно збільшила підйом газу з підземних сховищ", - заявив Олександр Медведєв. За його словами, в переведенні на річні обсяги рівень поставок сьогодні рівнозначний 180 млрд куб. м, тоді як в 2011 р. до Європи було експортовано 150 млрд куб. м газу. "Крім того, сидячи на транзитних трубах, Україна відбирає зараз газ на рівні річного обсягу 60 млрд. куб. м, що значно більше від контрактних обсягів", - зазначив топ-менеджер російської монополії.
Проте в НАК "Нафтогаз України" заперечують порушення контрактних зобов'язань. "До цих пір "Газпром" не врегулював на 2012 р. з "Нафтогазом" питання щодо підписання щорічного доповнення до чинного основного контракту. Це доповнення визначає обсяги споживання і відбору російського газу поквартально і помісячно. Проект доповнення українська сторона ще в минулому році передала "Газпрому", проте в російській монополії його до цих пір не розглянули", - повідомило джерело "i" в НАК.
Тому, зазначив співрозмовник, український держхолдинг, який працює з "Газпромом" на умовах європейської формули ціноутворення та європейської практики домовленостей, у відносно теплий січень знижував споживання газу до необхідних меж, а зараз, враховуючи погодні умови, що змінилися, нарощує до допустимих меж . "Це робить непереконливими звинувачення російської сторони в несанкціонованому відборі", - стверджують в "Нафтогазі".
За даними НАК, українська сторона в останні дні споживає 140-160 млн. куб. м газу на день, і транзитні можливості української газотранспортної системи використовуються на повну потужність.
Експерти вважають, що в ситуації, що склалася, звинувачення України можуть носити провокаційний характер і спрямовані на дискредитацію країни, яка виконує європейські норми чинного контракту, як надійного транзитера енергоресурсів. "Звинувачення на адресу України очікувані, враховуючи фактор президентських виборів в Росії, коли маленька переможна війна повинна зіграти на руку чинній владі", - сказав експерт Валентин Землянський.
Очевидно, за його словами, що згадані Олександром Медведєвим 60 млрд. куб. м газу на рік "Газпром" рахує за піковим споживанням в дуже сильні морози. "Тобто за логікою Медведєва до кінця поточного року в Україні має стабільно триматися температура -30", - зазначив екс-співробітник "Нафтогазу".
А Михайло Корчемкін, гендиректор консалтингової компанії East European Gas Analysis, пояснює причину скорочення добових поставок російського газу в Європу витратами в роботі російської газотранспортної системи. "Прийнята в 2009 р. нова схема потоків газу в ГТС Росії виявилася погано пристосованою для оперативного реагування на зміну ринкової ситуації. Різке зниження імпорту середньоазійського газу (з коротким транспортним плечем) не було компенсоване будівництвом нових потужностей ПСГ", - сказав "і" експерт.
На думку Валентина Землянського, ситуація, що склалася з поставками російського газу в ЄС, продемонструвала важливість українських ПСГ, які є резервними потужностями для "Газпрому" при виконанні контрактних зобов'язань перед Євросоюзом під час збільшення споживання блакитного палива.
"Ця обставина підвищує цінність української ГТС, а не знецінює, як прагнув останнім часом переконувати "Газпром". Насправді альтернативи українській ГТС для "Газпрому" немає. Як і немає реальної альтернативи російському газу для України", - зазначив експерт. Тому він прогнозує, що незабаром переговори Москви і Києва, що тривають вже два роки, про зміну умов газового співробітництва "перейдуть у більш конструктивне русло, і стратегічні партнери їх продовжать в більш дружній атмосфері".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас