Влада Іспанії підготувала чергову реформу банківського сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Іспанії підготувала чергову реформу банківського сектора

Казна та Політика
264
Іспанський уряд має намір ухвалити черговий план реформування фінансової галузі, щоб підтримати економіку країни, що знаходиться на порозі рецесії. Як повідомила The Wall Street Journal, банкам доведеться розібратися з проблемними кредитами, крім того, на них чекає чергова хвиля консолідації. Зміна законодавства покликана позбавити платників податків від непомірного навантаження, а також стимулювати кредитування бізнесу.
Уряд Іспанії на чолі з Маріано Рахоєм має намір оприлюднити сьогодні план реформування банківського сектора. Він стане одним з ключових заходів з порятунку економіки, що скочується в рецесію, поряд з жорстким урізанням бюджетних витрат, підвищенням прибуткового податку і боротьбою з безробіттям.
У першу чергу, банкам доведеться виділити в цьому році в цілому 50 млрд євро для покриття збитків від поганих кредитів. Ті банки, які збираються об'єднатися, влада планує підтримати і надати їм річну відстрочку для пошуку необхідних коштів. Більше того, ці банки зможуть отримати кредити для компенсації збитків з держфонду.
Серйозною проблемою, що заважає відновленню банківського сектора, є наявність на балансах інститутів 176 млрд євро токсичних активів, з яких лише третину можна вважати забезпеченими. План уряду полягає в тому, щоб збільшити рівень забезпечених кредитів більш ніж до 50%. При цьому кабінет детально розпише необхідний рівень забезпечення для різних видів активів, а також суму, яку банк має виділити в залежності від прибутків і капіталу.
Втім, багато аналітиків побоюються, що в умовах загрозливої рецесії і вельми низького рівня внутрішньобанківського кредитування інститути не зможуть знайти ці кошти. Політики також усвідомлюють складність їхніх вимог для банків. Глава Центробанку країни Мігель Анхель Фернандес Ордоньєс навіть пропонував за прикладом інших країн, у тому числі Німеччини, створити державний "поганий банк", який став би викуповувати токсичні активи. Тим не менше, уряд відмовився від цієї ідеї через невдоволення великих банків країни, які визнали, що даний крок буде несправедливим щодо тих, хто рятував себе сам.
У 2010-2011 роках уряд вже провів реформу фінансового сектора. Тоді основним завданням було поставлено скорочення числа банків. Так, в результаті консолідації число ощадкас зменшилося втричі, з 45 до 15. При цьому після злиття їм вдалося знайти близько 100 млрд євро для покриття збитків від токсичних паперів. Новим планом уряд розраховує закріпити досягнуті раніше успіхи щодо реформи галузі.
"Як і в інших країнах зони євро, в Іспанії активи банківського сектора більш ніж втричі перевищують ВВП. На балансах іспанських банків перебувають активи 3,6 трлн євро, або 340% ВВП. Не дивно, що рятувати сектор тільки за рахунок платників податків неможливо", - сказав РБК daily аналітик Barclays Capital Торстен Полляйт. За його словами, крім консолідації галузі необхідно подбати про зниження ризиків. Поки що іспанцям довелося дуже небагато, в порівнянні з іншими країнами, витратити на підтримку банків - менше 2% ВВП. Зараз же скарбниці доводиться настільки туго, що виділяти з неї гроші на подальшу допомогу банкам дуже важко. У цьому році згідно з вимогою ЄС уряд має забезпечити скорочення дефіциту держбюджету з 8% від ВВП на кінець 2011 року до 4,4%, тому він буде економити буквально на всьому.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас