У Києві поділили євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві поділили євро

554
Дводенний візит глави уряду Молдови до Києва став черговим етапом активізації українсько-молдовських відносин, які перебували в замороженому стані впродовж декількох років, і відновлених лише влітку минулого року, після вирішення територіальної суперечки щодо ділянки автодороги біля села Паланка. На минулому тижні Володимир Філат вже побував в Україні - його поїздка в Одесу була присвячена придністровському врегулюванню. Цього разу молдовський прем'єр зустрівся зі своїм українським колегою Миколою Азаровим і президентом Віктором Януковичем для вирішення питань двостороннього співробітництва.
Головним підсумком переговорів прем'єр-міністрів стало укладання договору про створення єврорегіону "Дністер", що об'єднує Могилів-Подільський і Ямпільський райони Вінницької області, шість районів Молдови і два - Придністровської Молдавської республіки (ПМР). Вчора документ підписали представники молдовської та української місцевої влади. Придністровські чиновники на церемонії були відсутні, однак, як стверджують співрозмовники, близькі до переговорного процесу, домовленість про підписання документа з новим президентом ПМР Євгеном Шевчуком вже досягнута.
Про необхідність створення тристороннього єврорегіону на початку тижня заявляв глава українського МЗС Костянтин Грищенко. Міністр написав у своєму блозі, що ця структура "стане важливим фактором зближення Кишинева і Тирасполя", оскільки дозволить "усунути перешкоди для переміщення товарів, послуг, капіталів та робочої сили". Експерти, втім, більш критичні в оцінці можливостей цього об'єднання. "Хотілося б, щоб ні у кого не було завищених очікувань від проекту. Єврорегіон не змінює режим взаємної торгівлі, а значить, не ліквідує головні перешкоди для товарообігу", - пояснив науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.
Насправді ж головною метою створення єврорегіону є інвестиційні та грантові проекти Євросоюзу, зізнався співрозмовник в українському МЗС. У бюджеті ЄС передбачено кошти на фінансування міждержавних проектів, об'єднаних єврорегіонів, і Україна спільно з Молдовою могла б поборотися з країнами Євросоюзу за виділення цих грошей. Сьогодні в європейських столицях приділяють підвищену увагу як допомозі Кишиневу, так і придністровському врегулюванню. Враховуючи це, у "Дністра" є хороші перспективи отримання європейського фінансування.
Слід зазначити, що Україна, Молдова і Румунія вже давно створили тристоронні єврорегіони "Верхній Прут" і "Нижній Дунай", але результати їх роботи в Києві називають незадовільними. "Українська сторона висловлювала неприховане невдоволення розподілом коштів у єврорегіонах - Румунія, користуючись можливостями лобіювання своїх інтересів в Брюсселі, забирала на свої проекти левову частку фінансування. Ми очікуємо, що розподіл коштів в новому об'єднанні буде справедливим", - сказав український дипломат.
Ще одним важливим результатом роботи єврорегіону може стати поступове залучення Придністров'я до співпраці з Євросоюзом. До недавнього часу Тирасполь був орієнтований лише на Росію, фінансували життєдіяльність республіки. Зі зміною президента ПМР почала демонструвати ознаки багатовекторності, і саме це дозволило отримати згоду на створення єврорегіону. "Тепер важливо показати звичайним людям у Придністров'ї, що співпраця з Європою може приносити їм користь", - пояснив співрозмовник.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас