Виклик прийнято — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виклик прийнято

2409
Доповідь, присвячену оцінці світових загроз американській безпеці, представив у конгресі директор національної служби розвідки США Джеймс Клеппер. Над цим документом працювали 16 державних спецслужб. Звіт нараховує 30 сторінок, в ньому характеризується становище в країнах, які так чи інакше можуть впливати на безпеку або інтереси Сполучених Штатів.
Україна в доповіді згадується в параграфі розділу "Росія та Євразія" разом з Білоруссю - вона навіть не потрапила в розділ "Європа". Причому значна частина цього розділу присвячена Росії. "В ЦРУ функції розподілені таким чином, що колишні республіки Радянського Союзу виділені в окремий рядок, і все це називається Євразія - така вже в них композиція", - пояснив глава підкомітету з питань державної безпеки Олександр Скибинецький ("БЮТ-Батьківщина").
"Події в Україні та Білорусі, хоча і не загрожують національній безпеці Сполучених Штатів, становлять виклик для інтересів США в регіоні. Демократія в Україні все частіше опиняється в облозі в міру того, як Київ наближається до авторитаризму під керівництвом Віктора Януковича", - йдеться у звіті американської розвідки. При цьому спецслужби США вказують, що про цю тенденцію свідчать вибіркове переслідування представників опозиції за політично мотивованими звинуваченнями, зокрема, колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко; використання адміністративних важелів для того, щоб задушити незалежні ЗМІ, і спроби маніпулювати виборчим законодавством напередодні парламентських виборів.
Олії в вогонь підлив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. Виступаючи перед комітетом з міжнародних відносин сенату, він закликав владу США уникати зустрічей з керівництвом України. "Посадові особи Сполучених Штатів повинні проінформувати українську сторону про те, що, поки Київ буде утримувати під вартою лідерів опозиції і погіршувати стан демократії, зустрічі на вищому рівні будуть неможливі", - заявив Пайфер. При цьому він порадив членам сенату не надавати підтримку Україні у переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ). "В минулому уряд США впливав на МВФ для підтримки більш поблажливого підходу до України. Враховуючи регрес демократії в цій країні, зараз не час для Вашингтона застосовувати такий підхід", - заявив Стівен Пайфер.
У парламентському комітеті з питань національної безпеки та оборони зазначають, що в звіті достатньо точно і правдиво сформульована ситуація в Україні. "Оцінка подій дана точна та об'єктивна, - охарактеризував доповідь американських спецслужб Скибинецький. - Україні приділено мало уваги. Напевно, ми заслуговуємо цього своєю поведінкою і тим, що у нас відбувається. Документ свідчить про те, що ми залишаємося в сфері інтересів США, але знаходимося далеко не на першому місці".
Тим часом в Партії регіонів упевнені, що у країни великий потенціал розвитку співробітництва, на який цей документ істотного впливу не матиме. "Звіт служби національної розвідки США - це думка фахівців, які проводять моніторинг по всьому світу. Однак я не вважаю, що це матиме якийсь принциповий вплив на форму і зміст наших відносин з США або якось вплине на наші плани розвитку країни", - сказав глава підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва Анатолій Кінах (Партія регіонів). Він вважає, що реагувати на офіційному рівні на доповідь американських спецслужб недоцільно. "Україна відкрита для діалогу, і, якщо необхідно щось обговорювати, ми будемо обговорювати, але це ні в якому разі не повинно набувати форми зовнішнього економічного чи політичного тиску з інструментами втручання у внутрішні справи", - підкреслив Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас