Поліщук: Винним у хакерських атаках загрожує до 5 років ув'язнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліщук: Винним у хакерських атаках загрожує до 5 років ув'язнення

4179
Якщо буде доведено, що причиною припинення роботи низки офіційних сайтів була хакерська атака, винуватцям загрожує покарання за статтею 361 Кримінального кодексу: від штрафів до позбавлення волі. Про це УНН повідомив глава прес-служби МВС України Володимир Поліщук.
На даний момент немає остаточної інформації про те, що причиною припинення роботи низки офіційних сайтів є хакерська атака. "Це питання ще до кінця не вивчено. Зараз йдуть наради і питання вивчаються", - зазначив В. Поліщук.
Він також зазначив, що подібні справи може розслідувати як міліція, так і Служба безпеки України.
В. Поліщук повідомив, що у випадку, якщо буде доведено, що припинення роботи сайтів є хакерською атакою, винним загрожує відповідальність за статтею 361 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання від фінансових санкцій до позбавлення волі. Міра покарання встановлюється судом.
Нагадаємо, 361 статтею за несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації, передбачений штраф від шестисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від 2 до 5 років або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого та з конфіскацією програмних і технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.
Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли істотну шкоду, - караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років та з конфіскацією програмних і технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.
Нагадаємо, вже другу добу не працює сайт МВС України. Сьогодні близько 12.40 також припинив роботу сайт Національного банку України.
Як повідомляв УНН, вчора приблизно з 18:50 офіційний сайт Партії регіонів був недоступний. Крім того, о 18:00 припинив роботу офіційний сайт Президента України. Ймовірною причиною зупинки роботи сайту можуть бути хакерські атаки. Вчора невідомі повідомили, що планують здійснити DDOS-атаку на сайт глави держави. Повідомлення про це з'явилося на деяких інтернет-ресурсах. На деяких формах було розміщено інструкцію про те, як зламати сайт Президента.
Слід також нагадати, що 31 січня співробітники Міністерства внутрішніх справ повідомили про вилучення 200 серверів сервісу зберігання інформації EX.UA в рамках кримінальної справи про порушення авторських і суміжних прав.
Учора, 1 лютого, прихильники файлообмінника провели акцію протесту під стінами МВС. Одночасно в інтернеті почалися атаки на деякі інші сайти органів державної влади.
Представники EX.UA звернулися до інтернет-користувачів із проханням не чинити протиправних дій та припинити хакерські атаки.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас