Хронічне недоінвестування тепломереж становить загрозу для Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хронічне недоінвестування тепломереж становить загрозу для Києва

Енергетика
172
Підтримання працездатності теплових мереж Києва вимагає термінового збільшення інвестицій, залучити які можна, лише вирішивши питання власності і забезпечивши механізми для залучення довгих грошей, вважає генеральний директор ДПЕК, мажоритарного акціонера "Київенерго", Максим Тимченко.
"Хронічне недоінвестування столичних теплових мереж та відсутність ресурсу становить загрозу для безпеки столиці", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
За його словами, місто сьогодні не володіє достатньою кількістю коштів, аби здійснити базову модернізацію теплових мереж.
"Тут питання одним тарифом не вирішити. Ключове завдання - можливість використання механізму залучення довгих грошей", - зазначив глава ДПЕК.
За його словами, банки та міжнародні фінансові організації (МФО) готові давати довгі кредити для "Київенерго", але для цього необхідно вирішити питання власності на теплові мережі, наприклад, уклавши концесійний договір.
"Воно (питання власності - ІФ) тягне назад, і у нас зв'язані руки. Це стосується, насамперед, тепломереж", - підкреслив М. Тимченко. Він додав, що кредитори повинні бачити довгострокові правила гри, щоб розуміти, як компанія буде повертати протягом, припустимо, 20 років цей кредит.
"Я дуже сподіваюся, що зміна наглядової ради, новий керівник "Київенерго" і ми як контрольний акціонер зможемо налагодити цей діалог з пошуку правильного юридичного механізму, щоб він був зрозумілий і прозорий для всіх: і для київської ради, і для киян, і для міністерства", - сказав глава ДПЕК.
Коментуючи ініціативу уряду щодо зняття заборони на концесію та оренду теплоелектроцентралей, М. Тимченко повідомив, що в найближчій перспективі інтереси ДПЕК до ТЕЦ обмежені лише Києвом. "У нас же (київські) ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 - нам треба з цим розібратися", - зазначив він.
ДПЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" ("СКМ", Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
"Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі.
ДПЕК в кінці 2011 року виграв приватизаційний конкурс з продажу 25% акцій "Київенерго" і тепер володіє 71,82% акцій енергокомпанії, тоді як блокпакет 25% +1 належить НАК "Енергетична компанія України".
Наглядову раду "Київенерго" після позачергових зборів акціонерів 23 січня очолив депутат Київради, екс-глава правління "Київенерго" та екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков, а генеральним директором став Олександр Фоменко, що в останні роки очолював "Дніпрообленерго".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас