Єврогрупа обговорить другий транш допомоги Греції 6 лютого, обсяг може бути збільшений — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврогрупа обговорить другий транш допомоги Греції 6 лютого, обсяг може бути збільшений

Казна та Політика
142
Рада міністрів фінансів країн Європейського союзу - Єврогрупа обговорить другий транш фінансової допомоги Греції на засіданні 6 лютого. Відповідно до опублікованого радою ЄС календаря, засідання пройде після завершення зустрічі заступників міністрів фінансів.
За словами влади низки країн єврозони, переговори про участь приватного сектора в програмі фінансування Греції майже завершені. На наступній нараді міністри фінансів зосередяться на реформах, які повинна буде провести влада Греції у відповідь на виділення коштів.
У Греції вже п'ятий рік триває економічна рецесія. За оцінками Міжнародного валютного фонду, в 2011 році економіка країни скоротилася на 6%, а в 2012-му падіння ВВП Греції складе до 3%. Незважаючи на болючі для населення скорочення держвидатків, бюджетний дефіцит Греції залишається занадто високим: МВФ припускає, що за підсумками 2011-го він становив 9% від ВВП (у 2010-му - 0,6% ВВП).
У жовтні минулого року Євросоюз схвалив другу за півтора року програму фінансової допомоги Греції, однак вона вступить в силу лише після того, як Афіни домовляться з банками - власниками грецького держборгу про добровільний обмін облігацій зі скороченням 50% номіналу. Якщо Греція не отримає нові кредити, то не зможе розплатитися за облігаціями на 14,5 млрд євро, термін погашення яких настає в березні 2012 року. У цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.
Між тим Associated Press з посиланням на свої джерела повідомляє, що фінансова допомога для Греції може бути збільшена ще на 15 млрд євро. Саме стільки коштів потрібно Афінам для розрахунку за своїми поточними зобов'язаннями з урахуванням згоди приватних інвесторів пробачити частину боргу за облігаціями країни.
Гроші можуть бути приплюсовані до другого пакету допомоги, обсяг якого поки складає 130 млрд євро. Необхідні кошти або додадуть країни єврозони, або ж вони будуть списані центробанками і приватними кредитними організаціями.
В даний час Європейський центральний банк і центробанки єврозони виступають власниками грецьких облігацій на 50-55 млрд євро.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас