Міністерство економіки Польщі має намір почати використовувати газовий резерв країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністерство економіки Польщі має намір почати використовувати газовий резерв країни

Енергетика
190
Міністерство економіки Польщі погодилося почати використовувати газовий резерв країни у зв'язку зі зростанням потреби в паливі через аномальні холоди. Про це йдеться в заяві Gaz-System SA, компанії-оператора польської газової монополії Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), передає Reuters.
Раніше сьогодні PGNiG повідомила, що недоотримує 7% російського газу по газопроводу Ямал-Європа. Згідно із заявою прес-служби компанії, за минулі 24 години російський постачальник ТОВ "Газпром експорт" не підтвердив заявку, виставлену PGNiG, і, відповідно, постачання газу з цього напрямку скоротилися на 7%.
Раніше цього тижня ЗМІ повідомили з посиланням на джерела в "Газпромі", що європейські клієнти збільшили свої заявки через аномальні холоди, а "Газпром" фізично не може задовольнити збільшений попит повною мірою. За деякими даними, Газпром навмисно обмежив поставки в Європу, щоб покрити потреби внутрішньоросійського ринку, збільшені через морози, що встановилися в європейській частині Росії.
В "Газпромі" інформацію про скорочення поставок західним клієнтам офіційно спростували, заявивши, що концерн продовжує виконувати свої контрактні зобов'язання перед європейськими споживачами.
Сьогодні генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв висловив подив з приводу повідомлень про те, що нібито відбуваються значні скорочення поставок російського природного газу до Європи. "В умовах суворої зими в Росії і Європі наша компанія максимально наростила поставки газу не тільки в європейські країни, а й до країн СНД - зокрема, в Білорусь і Україну, і одночасно збільшила підйом "блакитного палива" з підземних сховищ. Наприклад, в європейських підземних сховищах відбір нашого газу протягом останнього тижня збільшено майже в 4 рази", - заявив Медведєв.
Однак НАК "Нафтогаз" спростовує заяви Медведєва. Згідно з повідомленням прес-служби компанії, обсяги транзиту природного газу через територію України та відбору імпортованого природного газу знаходяться на рівні, визначеному контрактом з "Газпромом". Збільшення споживання природного газу в Україні, пов’язане зі значними морозами, компенсується виключно за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ.
Рівень поставок газу в Європу ВАТ "Газпром" в переведенні на річні обсяги сьогодні рівнозначний 180 млрд куб. м, тоді як в 2011 р. до Європи було експортовано 150 млрд куб. м. газу, заявив на підтвердження своїх слів глава експортної "дочки" Газпрому.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас