Європарламент вимагає від Ірану припинити "таємну ядерну програму" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент вимагає від Ірану припинити "таємну ядерну програму"

Енергетика
101
Європейські депутати проголосували в четвер за резолюцію, що закликає Росію припинити допомагати Ірану в розвитку його ядерної програми.
"Європейський парламент шкодує про вперту відмову Китаю і Росії підтримати санкції проти Ірану в Раді Безпеки ООН і закликає Росію більше не допомагати Ірану в його ядерному розвитку, поки ця країна не буде повністю виконувати зобов'язання відповідно до належних резолюцій ООН", - йдеться в документі, прийнятому в Брюсселі.
Резолюція Європейського парламенту підтримує нові санкції ЄС проти Ірану. Євродепутати вважають, що це рішення покликане повернути країну за стіл переговорів, обмежуючи при цьому, наскільки можливо, наслідки санкцій для цивільного населення.
У документі міститься вимога до Ірану припинити "таємну ядерну програму" і засуджується загроза закриття Ормузької протоки.
У резолюції висловлюється думка, що нові санкції, зокрема, ембарго на імпорт в ЄС сирої нафти, допоможуть переконати іранський уряд дотримуватися резолюції ООН. Разом з тим, євродепутати висловили побажання, щоб санкції були спрямовані тільки на відповідальних за порушення і не зачіпали б населення, особливо незаможне. Вони також заявили про свою стурбованість впливом нафтового ембарго на держави-члени Євросоюзу і запропонували Раді ЄС намітити компенсаційні заходи.
Європейські парламентарії закликали іранську владу не блокувати Ормузьку протоку, вважаючи, що такий крок може вилитися в регіональний конфлікт і спровокувати репресивні дії з боку міжнародного співтовариства.
ЄП підтримав Раду ЄС в її рішучості шукати дипломатичне врегулювання іранської ядерної проблеми і домагатися надійного глобального рішення. Європейські депутати підтвердили, що "існуючі проблеми з Іраном щодо його ядерної програми повинні бути врегульовані мирним шляхом і військового рішення у конфлікту немає".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас