Експерт: Греція першою залишить єврозону в 2013 р., але вона не буде єдиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Греція першою залишить єврозону в 2013 р., але вона не буде єдиною

Казна та Політика
301
Греція буде першою країною, яка покине єврозону в наступному році, але вона не буде єдиною. Таку думку висловив професор економіки Університету Нью-Йорка Stern School of Business Нуріель Рубіні, виступаючи на економічному форумі "Росія 2012 р.".
За його словами, є низка серйозних питань до балансу, і здатності погашати держборг цієї країни. І ці питання, на думку експерта, "досить важко вирішити, залишаючись в єврозоні". У зв'язку з цим, "Греція перейде на драхму в найближчі рік-другий".
При цьому Рубіні зазначив, що Греція не буде єдиним членом Євросоюзу, який вийде з цієї спільноти, припустивши, що ЄС також покине Португалія.
Також експерт зазначив, що Італії та Іспанії доведеться реструктурувати свій борг. Якщо ж цього не станеться, то "можна буде говорити про кінець Євросоюзу".
Говорячи про шляхи виходу з кризи в єврозоні, Рубіні вказав на те, що країнам ЄС буде необхідно дотримуватися "жорсткої економії", і, з іншого боку, зробити кроки, спрямовані на забезпечення економічного зростання. "Якщо цього не буде, єврозона приречена", - сказав він.
Експерт зазначив, що проблеми фінансової системи країн єврозони торкнулися також і розвинених економік. "Навіть німецькі банки мають проблеми з ліквідністю, тобто це процес, який говорить про "балканізацію" цього простору. Проблеми периферії переходять в центр, і це може призвести до дезінтеграції Європи. Природно, вкладати великі гроші в єврозоні дуже небезпечно", - сказав Рубіні.
Нагадаємо, сьогодні Associated Press з посиланням на неназваного європейського чиновника повідомило, що обсяг другого пакета фінансової допомоги Греції, що перебуває на межі дефолту, (130 млрд євро) може бути збільшений на 15 млрд євро. Саме стільки коштів потрібно Афінам для розрахунку за своїми поточними фінансовими зобов'язаннями з урахуванням згоди приватних інвесторів пробачити частину боргу за облігаціями країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас