Путін: Потрібно зробити "100 кроків вперед" в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Потрібно зробити "100 кроків вперед" в економіці

Казна та Політика
153
Російський прем'єр і кандидат в президенти Володимир Путін заявив, що в найближчі роки Росія повинна за умовами ведення бізнесу піднятися на 100 позицій: з 120-го місця на 20-е. Путін також оголосив про те, що в Росії з'явиться пост бізнес-омбудсмена.
"Нам потрібно зробити 100 кроків вперед", - сказав претендент на найвищу посаду, не уточнивши строків.
У Росії в майбутньому з'явиться уповноважений із захисту прав підприємців, а одну з провідних ролей у вирішенні проблеми корупції має зіграти суспільство, сказав прем'єр.
"Вважаю, що суспільство має взяти найактивнішу участь у формуванні антикорупційного порядку денного", - сказав Путін.
Російський прем'єр назвав історичною проблемою Росію "бідну реалізацію багатого потенціалу". "Ми, наше покоління повинні розірвати це замкнене коло, в повній мірі використовувати свої можливості і стати глобальним лідером", - закликав він, заявивши, що Росія незабаром увійде до п'ятірки найбільших економік світу.
Торік Путін ставив завдання, згідно з яким Росія повинна увійти до першої світової п'ятірки за обсягом ВВП і досягти рівня 35 тисяч доларів середньорічного доходу до 2021 року.
Кардинальне поліпшення інвестклімату в країні виллється, за словами прем'єра, в те, що терміни підключення до мереж енергопостачання скоротяться практично в чотири рази, бухгалтер буде витрачати на заповнення податкової звітності в три рази менше часу, ніж зараз, вантажна фура буде перетинати митницю в сім разів швидше, а для одержання дозволу на будівництво об'єкта знадобиться в п'ять разів менше часу і в три рази менше різних паперів.
Путін позначив три принципи, з яких буде виходити влада, реалізуючи економічну політику.
Перший з них - це презумпція сумлінності бізнесу, про що він писав в одній зі своїх недавніх статей.
"Виходячи зі стереотипу нечесності підприємця, держава вводить всякого роду нагляд, контроль, заборони, узгодження і зайву звітність, а в результаті - це не дає розвиватися законослухняному підприємцю", - зазначив він.
Путін також запропонував широко впроваджувати найкращі міжнародні економічні практики і сформувати такий підхід, коли не чиновник визначає вимоги до інвестора, а той сам бере участь у виробленні митних, податкових та адміністративних процедур.
У рамках форуму Путін оголосив про намір створити в Росії пост уповноваженого з захисту прав підприємців.
"У Росії з'явиться уповноважений із захисту прав усіх підприємців, а не тільки іноземних інвесторів. Він отримає особливий процесуальний статус, а отже, - право відстоювати інтереси підприємців у суді, розглядати їх скарги, вносити пропозиції до органів державної влади", - сказав кандидат в президенти.
Омбудсмен отримає право припиняти відомчі нормативні акти до рішення суду і звертатися до суду з призупиненням дій чиновників.
Кандидат у президенти запропонував також посилити гарантії для підприємців у тому, що стосується адміністративного судочинства. Крім цього Путін підкреслив необхідність очистити кримінальне законодавство від норм, що дозволяють заводити кримінальну справу на учасника господарської суперечки.
Крім того, він запропонував узаконити колективні судові позови об'єднань підприємців.
Як зазначив прем'єр, це дасть можливість власникам невеликого бізнесу відстоювати свої права, наприклад, сперечатися з губернатором не поодинці, а від імені потужної загальноросійської громадської організації.
Про судову систему в рамках форуму говорив і колишній міністр фінансів Олексій Кудрін. Він розкритикував судочинство, що існує в Росії.
За його словами, в 2008 році з приходом до влади в Росії президента Дмитра Медведєва він очікував реформування судів, однак цього не сталося.
На його думку, для реформування судової системи потрібна політична воля. За словами екс-міністра фінансів, реформована судова система, а також більш суворий розподіл відповідальності між органами влади необхідні для викорінення системи "ручного управління" в Росії.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас