Мін'юст: Справи проти України становлять 7,5% від всіх, що розглядаються у Європейському суді з прав людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст: Справи проти України становлять 7,5% від всіх, що розглядаються у Європейському суді з прав людини

268
Справи проти України, які розглядаються в Європейському суді з прав людини, становлять 7,5% від загальної кількості справ. Про це йдеться в щорічному звіті про результати діяльності урядового уповноваженого України у справах Європейського суду з прав людини, який оприлюднений 2 лютого на сайті Міністерства юстиції, передає прес-служба Мін'юсту. У порівнянні з іншими державами Україна перебуває на четвертому місці після Росії, Туреччини і Румунії за кількістю справ, що розглядаються Європейським судом.
Серед причин, які найчастіше призводять до скарг проти України, у звіті називається, зокрема, невиконання або тривале виконання рішень національних судів, а також тривале провадження досудового слідства в кримінальних справах і тривалий розгляд справ судами.
Крім того, до порушень прав людини в Україні, які констатуються Євросудом, призводить погана поведінка стосовно особи, яка перебуває під контролем держави; недоліки законодавства та адміністративної практики, що викликають утримування особи під вартою без належної законної підстави, і недоліки судової практики, які призводять до порушення права особи на справедливий судовий розгляд.
Ще однією причиною у звіті називається неефективність розслідування кримінальних справ, яке проводилося правоохоронними органами за фактами смерті, зникнення осіб, а також за фактами жорстокого поводження з боку представників державних органів, насамперед у місцях досудового утримання осіб під вартою та в місцях виконання покарань.
Також, найбільш поширеними підставами для звернення українців до Європейського суду є неналежні матеріально-побутові умови утримування осіб, які перебувають місяцями під вартою досудового утримання або в місцях виконання покарань, а також ненадання зазначеній категорії осіб адекватної медичної допомоги.
Європейський суд також констатує, що в Україні трапляються порушення права на справедливий суд, пов'язані з практикою судів з оцінки доказів у кримінальній справі. Зокрема, такою є практика, при якій обвинувальні вироки національних судів вирішальною мірою ґрунтувалися на зізнаннях, даних особою на досудовому слідстві в ролі свідка і/або від яких особа на стадії судового слідства відмовлялася, стверджуючи про недобровільність їх надання.
Крім цього, у звіті урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини йдеться про заходи, що вживаються в Україні на виконання рішень Європейського суду і для попередження порушень, які можуть бути визнані судом як порушення прав людини.
Як відомо, розпорядженням Кабінету міністрів від 5 січня 2011 р. № 7-р урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини була призначена Лутковська Валерія Володимирівна.
Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини є посадовою особою, на яку Кабінетом міністрів України покладено повноваження щодо забезпечення представництва при розгляді справ про порушення положень Конвенції про захист прав і основних свобод 1950 р. у Європейській Комісії з прав людини та Європейському Суді з прав людини.
Діяльність урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини забезпечується Секретаріатом урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, який є структурним підрозділом Мін'юсту.
Нагадаємо, главу Парламентської асамблеї ради Європи (ПАРЄ) Жан-Клода Міньона в Україні найбільше цікавить підготовка до виборів і виконання рішень Європейського суду з прав людини.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас