Джерело: Пакет фіндопомоги Греції може бути збільшено на 15 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Пакет фіндопомоги Греції може бути збільшено на 15 млрд євро

Казна та Політика
182
Обсяг другого пакету фінансової допомоги Греції, що перебуває на межі дефолту, (130 млрд євро) може бути збільшений на 15 млрд євро. Саме стільки коштів потрібно Афінам для розрахунку за своїми поточними фінансовими зобов'язаннями з урахуванням згоди приватних інвесторів пробачити частину боргу за облігаціями країни. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на неназваного європейського чиновника.
За його словами, необхідну суму грекам може виділити єврозона. Як альтернативу центробанки країн єврозони і приватні кредитні організації можуть дати згоду на великі списання за бондами Греції.
В даний час Європейський центральний банк і центробанки єврозони виступають власниками грецьких облігацій на 50-55 млрд євро.
Нагадаємо, країни єврозони і власники грецьких держпаперів ще в жовтні 2011 р. домовилися реструктурувати борг Греції, щоб скоротити боргове навантаження країни, що оцінюється в 350 млрд євро, приблизно на 100 млрд євро. Комерційні інвестори дали згоду пробачити Греції 50% основного боргу за облігаціями. Однак Афінам і приватним кредиторам все ще не вдалося узгодити ключові параметри нових паперів, а саме: термін їх дії і купонну прибутковість, від яких залежить масштаб втрат інвесторів внаслідок реструктуризації.
Раніше сьогодні повідомлялося, що Єврогрупа обговорить другий транш фінансової допомоги Греції на засіданні, яке відбудеться 6 лютого 2012 р. після завершення зустрічі заступників міністрів фінансів країн Євросоюзу.
У Греції вже п'ятий рік триває економічна рецесія. За оцінками Міжнародного валютного фонду (МВФ), в 2011 р. економіка країни скоротилася на 6%, а в 2012 р. падіння ВВП Греції складе до 3%. Незважаючи на болючі для населення скорочення держвидатків, бюджетний дефіцит Греції залишається занадто високим: МВФ прогнозує, що за підсумками 2011 р. він склав 9% від ВВП (у 2010 р. - 0,6% ВВП).
У жовтні 2011 р. Євросоюз схвалив другу за півтора року програму фінансової допомоги Греції обсягом понад 100 млрд євро, однак вона вступить в силу, лише після того як Афіни домовляться з банками - власниками грецького держборгу про добровільний обмін облігацій зі скороченням 50% номіналу. Якщо Греція не отримає нові кредити, вона не зможе розплатитися за облігаціями на 14,5 млрд євро, термін погашення яких настає в березні 2012 р. У цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас