Події навколо Ірану гарантують високі ціни на нафту в 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Події навколо Ірану гарантують високі ціни на нафту в 2012 р.

Енергетика
295
Нафтовий ринок уважно стежить за розвитком подій навколо Ірану, і ембарго на поставки вуглеводнів з цієї країни в Євросоюз перетворюється на довгограючу історію, яка здатна підтримати ціни на нафту протягом усього року, прогнозують аналітики інвестиційної компанії "Арбат Капітал".
На даний момент саме премія за геополітичні ризики, пов'язані з Іраном, утримує нафту від падіння з урахуванням повернення видобутку в Лівії, вважають експерти. Подальша ескалація конфлікту буде тільки збільшувати премію до ціни.
Потенціал зростання ціни у разі реалізації повноцінного військового конфлікту теоретично дуже високий, попереджають аналітики "Арбат Капіталу". Перекриття Ормузської протоки на час військових дій призведе до блокування 40% від світових перевезень нафти танкерами або 20% від усіх торгових обсягів, відсутність яких викличе зростання цін на сировину.
Світова економіка, і особливо економіки перевантажених боргами розвинених країн, в її поточному стані не зможе без серйозних негативних наслідків "перетравити" нафту при зростанні цін до тих $150-200 за барель, які періодично згадуються в ЗМІ при обговоренні іранської теми.
Основний сценарій компанії у разі початку військових дій в Ірані передбачає зростання ціни на нафту на $15-30 за барель, який може досить швидко зійти нанівець через викликану "нафтовим шоком" рецесію в більшості розвинених країн і відповідного зниження попиту на паливо.
Уникнути реального дефіциту нафти під час бойових дій буде можливо завдяки великим стратегічним запасам в розвинених країнах і, віднедавна, в Китаї.
Підконтрольні державам ОЕСР стратегічні запаси близько 1,5 млрд барелів рівноцінні трьом місяцям обсягів, що перевозяться танкерами через Ормузську протоку (15-17 млн барелів на борту на добу).
У разі впевненості в неминучості військового конфлікту в Ірані "Арбат Капітал" рекомендує купувати ф'ючерси на нафту і акції нафтових компаній, придбати акції міжнародних виробників газу, але при цьому продавати акції нафтопереробних компаній та авіаперевізників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас