Нацбанк завжди дзвонить двічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк завжди дзвонить двічі

2083
Вчора профільна банківська асоціація звинуватила Нацбанк у надмірному посиленні правил перевірки кредитно-фінансових установ, введених новою редакцією положення регулятора про порядок проведення інспекційних перевірок. У прийнятті даного регуляторного документу банківське співтовариство вбачає ризики зловживань з боку уповноважених перевіряючих, здатні дестабілізувати роботу банківських установ.
Проект нової редакції положення не був попередньо оприлюднений для ознайомлення банкірами, поскаржилися в асоціації "Український кредитно-банківський союз", повідомивши, що вже звернулися до Національного банку з проханням доопрацювати документ (постанова НБУ про порядок проведення інспекційних перевірок № 366 набрала чинності 10 січня 2012 р.).
Тепер, згідно з документом, інспекційна перевірка банку може проводитися будь-якою уповноваженою особою, тоді як раніше інспектором міг бути тільки службовець Нацбанку. Однак письмове зобов'язання цих осіб про нерозголошення інформації щодо діяльності об'єкта перевірки не передбачено.
Не передбачено вищезазначеним документом і вичерпний перелік обґрунтованих умов, при наявності яких НБУ повинен призначити позапланові перевірки. "У зв'язку з цим існують передумови для виникнення непорозумінь між банками та контролюючими інстанціями. Для врегулювання питання потрібно скласти чіткий перелік підстав для призначення позапланових перевірок", - пропонують в УКБС. Одночасно учасники ринку вважають за потрібне скоротити встановлений положенням НБУ термін перевірок з 60 до 30 робочих днів. До слова, жоден інший державний орган не дозволяє собі "відволікати" від основної діяльності підконтрольну йому установу на такий тривалий час.
"Прийняття Національним банком нової редакції вищезазначеного положення зумовлене набранням чинності торішнього закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків. І новий акт Нацбанку є, швидше, деталізацією положень чинного в даний час законодавства", - говорить керуючий партнер Адвокатської контори "Скляренко та партнери" Олександр Скляренко.
Крім того, регуляторний акт центробанку, на думку представників асоціації, не прописує процедуру ні перевірки повноважень перевіряючої особи, ні процедуру доступу інспекторів НБУ до приміщень фінансово-кредитної установи. Представники асоціації пропонують обмежити доступ інспектора та здійснювати перевірки в присутності уповноважених осіб, а також заборонити виносити за межі приміщень об'єкта документи і копії документів, що надаються при перевірці, які не мають стосунку до порушень, виявлених інспекцією. "Вдосконалення положення сприятиме конструктивній співпраці на принципах паритетності", - заявила генеральний директор асоціації Галина Оліфер.
Разом з тим формальні недоробки вищезазначеного законодавчого акту і розширення повноважень контролюючого органу, що з нього випливає, можуть містити в собі потенційні загрози для об'єкта контролю. Адже контрольно-перевірочні повноваження, як помічає Олександр Скляренко, в українських реаліях нерідко використовуються як складова частина механізму впливу на бізнес. Втім, за його ж словами, поки немає підстав стверджувати, що введенням нових правил інспекційного контролю регулятор перевищив надані йому повноваження або іншим чином порушив вимоги законодавства.
В існуючій ситуації реальних ризиків для комерційних банків варто очікувати не від факту набрання чинності постанови НБУ № 366, а від того, наскільки банківські установи виявляться підготовленими до проведення перевірок за новими правилами.
Побічно підтвердили побоювання і опитані банкіри, відмовившись коментувати нововведення регулятора без глибокого ознайомлення з постановою Нацбанку. Разом з тим, як сказав голова правління одного з великих банків з іноземним капіталом, "у регулятора завжди є більше підстав проводити перевірки в тій чи іншій формі, ніж у банків їх уникати".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас