Експерт: Склад провідних економік світу в середньостроковій перспективі не зміниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Склад провідних економік світу в середньостроковій перспективі не зміниться

220
Склад провідних економік світу в середньостроковій перспективі не зміниться, пише Уніан.
Таку думку висловив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер в рамках дослідницької програми Інституту Горшеніна "Світовий фінансовий ринок".
"Ніхто не прийде новий. Але питання в тому, в якому співвідношенні будуть старі країни Європи, і Америка, і нові країни, як Китай поки (більше ніхто - іншим країнам БРІК ще дуже далеко до цих лідерів). Я думаю, що на наше життя вистачить такого лідерства", - сказав експерт.
Він прогнозує, що США ще років 30 буде першою країною світу. За його словами, з лідерством Америки пов'язана історія її народу.
"Вона пробує все нове. І щоразу, як тільки це нове починає створювати США проблеми, починаються крики про те, що економіка Америки вже закінчується. І головне, що ті, хто кричав, потім заспокоюються і чекають, поки можна буде волати ще раз - через 5-7 років. Це такі волання, знаєте, професійні", - вважає Пасхавер.
Також він не вірить в розпад Євросоюзу, який передрікають деякі експерти.
"Дуже мало людей хотіло б, щоб він розвалився", - зазначив експерт. Тому він думає, що питання полягає в тому, якою мірою європейські лідери в змозі приймати узгоджені профілактичні заходи. "Але я думаю, що європейська цивілізація навчилася цього. Будуть вжиті відповідні заходи", - вважає експерт.
При цьому Пасхавер зазначив недосконалість загальної демократії. "Колосальну роль відіграє жадібність: замість того, щоб бути політичними діячами, вони (політики) стали політиканами, вони почали підгодовувати свої народи. Це вади загальної демократії. Я вам скажу, що якби була так звана цензова демократія, коли голосуючі обмежувалися б людьми, які з тих чи інших причин більш стійкі - це міг бути ценз освіти, ценз проживання, ценз наявність власності - так от, ці люди не допустили б таких популістських політиків до влади. А загальна демократія призвела до такого стану. Я, наприклад, абсолютно не відкидаю, що років через 30-40 знову буде середнього цензу демократія", - вважає він.
Говорячи про кризу, Пасхавер зазначив, що кожна криза - це порушення динамічного балансу світової фінансової системи. Він нагадав, що їх було десятка півтора тільки в минулому столітті. "І я не бачу ніякої принципової різниці минулих криз з тією, яку ми зараз спостерігаємо. Вірніше, не кризою, а післядією після кризи. Нічого незвичайного", - сказав він.
"Я можу порівняти всі ці кризи з протидією наступальної та оборонної зброї. В основі розвитку фінансової системи - створення нових інструментів і шляхів збагачення і зваблювання людей, оскільки фінансовою системою рухає жадібність. Існує система регулювання, тобто - все почалося з того, коли почали випускати років 300 тому незабезпечені "папірці" у Франції, і потім люди розорялися. Те ж саме робиться і зараз. Створено нові інструменти, вони нерегульовано порушили баланс світової економіки. Я не бачу, чому цей стан чимось відрізняється від попередніх, тому в мене немає відчуття, що це щось принципово інше, передвіщає якийсь кінець", - вважає експерт.
На його думку, способи виходу з існуючої ситуації теж не будуть оригінальними, в тому числі прихід нових регуляторів ринку або обмеження дії нових інструментів.
"Сенс того, що сталося, полягає в тому, що в результаті винахідливості фінансових гравців власники грошей не в змозі були оцінити ризики. Це було найголовніше, що створило ці проблеми. І я думаю, що зараз будуть створені нові правила, при яких власник грошей, куди б він їх не вкладав, міг краще оцінити ризики", - вважає Пасхавер.
Нагадаємо, що 3 лютого в Інституті Горшеніна відбудеться круглий стіл на тему "Загрози світової фінансової системи 2012".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас