Експерт: Влада розпродасть стратегічну власність за 2 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Влада розпродасть стратегічну власність за 2 роки

Казна та Політика
907
Влада налаштована до 2014 року завершити процес приватизації і розпродати стратегічну власність. Таку думку висловив перший заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної ради України з питань приватизації. Народний депутат від НУ-НС Олександр Бондар, пише УНН.
"У цій програмі немає конкретних об'єктів, але є глобальні плани нинішньої влади до 2014 року завершити процес приватизації... Власність, в тому числі і стратегічна, буде розпродана. Проблема в тому, що ціни будуть демпінгові, бо ніякої конкуренції ця програма не передбачає... І звичайно, від цього бюджет особливо великих грошей не отримає в порівнянні з тими об'єктами, які будуть виставлятися", - зазначив Бондар.
Він зазначив, що будуть прийматися окремі закони, якими будуть виводитися окремі об'єкти зі списку підприємств, що не підлягають приватизації. Бондар також зазначив, що в програмі передбачені механізми, які дуже ускладнюють участь західних інвесторів у приватизації. "Дуже скорочені терміни продажу об'єктів на біржах і конкурсах. А це означає, що західні і навіть російські інвестори не встигнуть підготуватися до цих конкурсів... Адже західним інвесторам, щоб ознайомитися з об'єктом і все перекласти, треба багато часу", - зауважив він.
На уточнююче запитання, чи передбачена програмою кількість об'єктів, що підлягають приватизації, Бондар відповів, що в рамках програми відсоток цих об'єктів розрахований від валового доходу. "Це не є об'єктивним показником приватизації в усіх країнах. У цій сфері він абсолютно відносний, необ'єктивний. Завжди рахували від вартості основних фондів. Тому оцінити, скільки це буде у кількості та за вартістю, неможливо", - додав Бондар.
Він також зазначив, що у зв'язку з програмою приватизації роль Антимонопольного комітету зводиться до нуля. "Категорія Антимонопольного комітету і тих олігархів, які зараз концентрують власність, це просто як Моська і слон", - додав він.
Нагадаємо, у вівторок президент України Віктор Янукович підписав Державну програму приватизації на 2012-2014 роки. 13 січня Верховна Рада прийняла закон про державну програму приватизації на 2012-2014 роки.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас